El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha instat tots els grups parlamentaris a fer les reformes necessàries per “garantir d’una vegada per totes la independència i professionalitat dels mitjans públics”. La institució manté que “la millor garantia de la pluralitat és la professionalitat”, motiu pel qual considera “imprescindible” obrir el debat sobre les reformes que necessiten els mitjans públics per millorar i aprofundir la seva independència i professionalitat.

El CPC insistirà sobre la qüestió i desenvoluparà les seves reflexions al respecte en el marc de la segona edició del Simposi sobre la Llibertat de Premsa que se celebra a Lleida dimarts i dimecres.

En un comunicat, el Col·legi de Periodistes recorda que els diferents grups parlamentaris han mostrat la seva voluntat de debatre sobre el futur del sector audiovisual, el CAC i la CCMA, i anima els partits a “aplicar les reformes que ells mateixos consideren imprescindibles”.

Sobre aquest punt, recorda que les diferents forces polítiques, cadascuna a la seva manera, es va presentar a les eleccions del 27 de setembre “defensant de forma unànime uns mitjans públics professionals i plurals, amb independència del Govern i els partits”. Per això, el CPC insta els partits a “passar de les paraules als fets i no quedar-se en la mera declaració d’intencions”.

Demana no cometre els ‘errors’ del passat

El Col·legi considera que calen reformes i que aquestes siguin fruit d’un ampli consens. “No es pot caure en els errors del passat i legislar en funció d’aliances o majories conjunturals”, avisa. “El pluralisme, independència i qualitat dels mitjans públics es garanteixen amb lleis de consens, concursos públics i transparents, i una gestió professional. És inadmissible que els càrrecs tinguin una dependència dels partits polítics o siguin moneda de canvi de negociació, tal i com hem denunciat repetidament”, afegeix.

El CPC es mostra partidari de “revertir” els canvis legislatius introduïts el 2010 i el 2012, ja que no han afavorit el consens. “En l’última dècada, el Parlament ha legislat amb l’objectiu de ‘desgovernamentalitzar’ els mitjans públics de la CCMA, però el resultat ha estat del tot insuficient. S’ha substituït el control governamental pel dels partits polítics. I resulta inadmissible que els càrrecs de responsabilitat siguin ‘moneda de canvi’ entre els partits polítics, que es reparteixen en funció de pactes i quotes, en les negociacions per a la investidura o per a l’estabilitat parlamentària. S’ha traït, doncs, l’esperit de la llei, que pretenia dotar els mitjans públics de més independència”, lamenta la institució.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, com ja havia fet anteriorment, reclama que s’incorporin als òrgans de decisió professionals de trajectòria acreditada, representants de la societat i dels treballadors, seguint alguns exemples europeus.

“Considerem més necessari que mai incidir en les fórmules per evitar la instrumentalització política amb finalitats partidistes. Es tracta d’establir els mecanismes perquè puguin servir al debat polític amb rigor, independència i mostrant la pluralitat social”, rebla la institució. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram