El jurat del Premi Periodístic Concha García Campoy ha donat a conèixer les persones guanyadores de la cinquena edició d’aquests guardons impulsats per l’Acadèmia de Televisió, els quals es lliuraran el proper 23 de setembre a l’Institut Cervantes de Madrid.

En la categoria de televisió enguany s’ha guardonat el documental Peixos d’aigua dolça (en aigua salada), dirigit per Marc Serena i Biel Mauri, emès al programa Sense ficció de TV3, per “oferir amb gran qualitat audiovisual i, en primera persona, un retrat periodística actual de l’autisme”.

En ràdio s’ha premiat Mario Viciosa per la seva aposta per la divulgació a El Independiente Podcast de Ciencia “a través d’un relat sonor que intercala la narració de fets, la ficció i els testimonis, buscant la part més poètica de la ciència en un format innovador i amè”.

Pel que fa a la modalitat de premsa escrita el jurat ha distingit Jorge Pastor Sánchez per “la qualitat periodística” del reportatge Por donde Granada tiembla, per al diari Ideal, del qual es destaca que “de forma didàctica i en clau de divulgació científica, analitza tots els perquès dels terratrèmols a la ciutat andalusa”.

En la categoria de premsa digital s’ha guardonat Ángela Bernardo pel seu “rigorós treball periodístic” per a Medicamentalia, de CIVIO, un projecte internacional sobre l’accés global a la salut “on combina periodisme d’investigació, anàlisi de dades i reporterisme”.

Finalment, el premi a la trajectòria ha estat per a Patricia Fernández de Lis per la seva “brillant trajectòria com a periodista de ciència i tecnologia”, que actualment desenvolupa a El País i com a directora de Materia.

Els premis Concha García Campoy, que no tenen dotació econòmica, tenen per objectiu reconèixer trajectòries professionals o treballs periodístics que traslladin a la societat “amb rigor, ètica i compromís” històries relacionades amb la investigació, la divulgació científica o la salut.

El jurat estava format per Lorenzo Díaz García-Campoy, fill de la desapareguda periodista que dona nom als premis; Maria Casado, presidenta de l’Acadèmia de TV; Nemesio Rodríguez, president de la FAPE; Luis del Olmo, president d’honor de l’Acadèmia de la Ràdio; María Blasco, directora del CNIO, i la periodista científica América Valenzuela.