El 16 de setembre de 2005 es va anunciar oficialment l’aprovació del .cat com a domini reconegut a la xarxa, esdevenint així el primer que representava una comunitat lingüística. Per celebrar l’efemèride, la Fundació .cat ha preparat una exposició itinerant que repassa els 15 anys d’història de l’entitat i l’impacte del domini, i que compta amb una versió virtual.

Ànima. 15 anys de la Fundació .cat es s’ha inaugurat aquest dimecres al Jardí del Palau Robert de Barcelona, on es pot visitar fins al 12 d’octubre. L’exposició també es podrà veure en diferents poblacions dels territoris de parla catalana fins a finals de 2021. De moment està confirmada al Palau Oliver de Boteller, aTortosa (del 18 de setembre al 30 d’octubre), i al Centre Bit Menorca, a Alaior (del 14 de gener al 2 de març).

En paral·lel, arran de la situació d’incertesa generada per la Covid-19, la Fundació .cat ha habilitat una versió virtual per poder-la visitar des de qualsevol terminal o dispositiu mòbil.

“La creació del .cat fou un cas d’èxit i un triomf per a la comunitat catalanoparlant i avui en dia segueix sent un referent mundial”, ha ressaltat en la inauguració de l’exposició el president de la Fundació, Carles Salvadó. L’acte l’ha clos el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha exposat la important tasca del .cat en la promoció del català a la xarxa.

“L’exposició pretén ser el reflex de l’ànima de l’entitat, una ànima entesa com tot allò que uneix els catalanoparlants. Quelcom intangible, però sí que podem sentir. La nostra llengua i la nostra cultura, la nostra història i el nostre futur, tot allò que compartim com a poble i que ens connecta els uns amb als altres. Una ànima col·lectiva que ens identifica”, explica la Fundació .cat.

El recorregut està pensat perquè el visitant viatgi per la història del .cat i en conegui la seva principal tasca: fomentar, impulsar i facilitar l’ús del català a internet com a eina de normalització lingüística i com a element indispensable per seguir reforçant la cultura catalanoparlant a la xarxa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram