El Govern està disposat a “estudiar” un acord entre Google i la premsa perquè el cercador pagui per utilitzar part dels continguts dels mitjans, tal com s’ha fet recentment a França. Així ho va assegurar la setmana passada el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, en el transcurs d’una entrevista al diari Expansión.

“Els cercadors han de retribuir els editors”, assegura Soria en la línia de la patronal dels diaris, que reclama una compensació econòmica per enllaçar amb els seus continguts. És el primer cop que algú del Govern es pronuncia al respecte.

Les paraules del ministre, és clar, han estat ben rebudes per l’AEDE, que aposta perquè l’Executiu legisli sobre la indexació de continguts i implanti un model on cada editor pugui decidir quin és el sistema d’explotació dels seus continguts.

El passat febrer, el Govern francès i Google van arribar a un acord pel qual el cercador pagarà 60 milions d’euros que es destinaran a un fons per a la innovació digital i facilitar la transició de les publicacions impreses.

A l’octubre, Google havia amenaçat amb expulsar els mitjans francesos després que el Govern es plantegés un nou dret de propietat intel·lectual digital que obligaria a pagar per mostrar els enllaços de la premsa. L’acord va arribar després de crear un comitè de conciliació que ha reconduït la situació fins a assolir aquest acord.