El Govern insistirà a l’Executiu espanyol perquè s’inclogui la protecció del català en la nova Llei general de la comunicació audiovisual estatal. Així ho han assegurat fonts del Govern a l’ACN després de conèixer-se que el text del Projecte de llei no estableix percentatges mínims de continguts en català, basc o gallec tant en els catàlegs de les plataformes de vídeo sota comanda com en les obligacions d’inversió en producció europea.

Les fonts del Govern català consideren que la futura llei “no fomenta gens la diversitat lingüística de tot el territori”, i han recordat que l’Executiu ja havia presentat esmenes a l’Avantprojecte. Per la seva part, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha alertat que “l’arraconament del català continua sense pausa i sense terminis”. 

Per altra banda, les mateixes fonts de l’Executiu han recordat que un dels altres fronts importants és la renovació de la Llei audiovisual catalana, tal com van reclamar recentment la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la de Cultura, Natàlia Garriga, en un article publicat al diari Ara.  

El director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Miquel Curanta, ha assenyalat que la nova normativa estatal és “la principal amenaça per al català”. “L’audiovisual ho impregna tot i la llei estatal no té en compte cap llengua que no sigui el castellà. Compte que això no va de fer pel·lícules. Va de garantir el català als continguts que veiem nosaltres i els nostres fills”, ha piulat.  

Segons Curanta, “cal alçar la veu perquè es tinguin en compte” les esmenes presentades pel Govern, el CAC, la CCMA i el sector audiovisual català, entre d’altres.