El Govern de la Generalitat ha retirat l’acreditació al director d’e-notícies, Xavier Rius Tejedor, per accedir a la sala de premsa del Palau. La decisió es va prendre després que el 26 d’octubre, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Rius etzibés un comentari ofensiu i masclista a la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

El secretari de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, va comunicar la mesura divendres passat telefònicament i per carta. “Com a Govern no estem disposats a tolerar la manca de respecte constant a la institució, als seus representants públics, als seus treballadors i a la resta de companys i companyes periodistes”, assenyala la missiva, en referència a les intervencions de Rius Tejedor en rodes de premsa.

“Vostè s’imagina que jo li digués ara que el que m’agradaria seria que me la xupés, o que me la xupés un menor?”, va dir Rius a Plaja, qui el va tallar per fer-li saber que era una “falta de respecte”.

El director d’e-notícies va intentar justificar la seva pregunta per saber el parer del Govern respecte al polèmic gag de Bricoheroes eliminat del programa. La portaveu va advertir-lo que, en els termes que havia estat formulada inicialment, no eren “respectuosos” ni “tolerables en una sala de premsa, ni de Govern ni d’enlloc”.

To i formes “rebutjables”

“El malestar i rebuig pel seu comportament reiterat a la sala de premsa del Govern és generalitzat. La seva actitud habitual és contrària a l’esperit del Codi Deontològic de la professió periodística, i així se’ns ha comunicat de manera reiterada també per altres professionals”, argumenta en la carta Oriol Duran.

“El to i les formes de la seva intervenció del passat dimarts dia 26, menystenint la figura de la portaveu i denigrant les dones en general, van ser especialment rebutjables”, i el “detonant” de la retirada de l’acreditació. “No acceptarem comportaments com el que es va donar el dimarts passat, que degraden la relació entre institucions i ciutadania, i el rol d’intermediació que els mitjans han d’exercir amb responsabilitat”, afegeix Duran.

CIC i CPC diuen que Rius va vulnerar el Codi Deontològic

El Consell de la Informació de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya consideren que, en la seva intervenció del 26 d’octubre, Xavier Rius Tejedor va incomplir els criteris 6 i 9 del Codi Deontològic, que estableix que els professionals no han d’emprar expressions vexatòries que afectin la dignitat de les persones.

El CIC recorda que, a més de vetllar pel compliment del Codi Deontològic, també té les facultats d’intervenció i mediació entre els mitjans i les persones o institucions que se senten afectades per la seva tasca. Per aquest motiu, s’ofereix a “fer de mitjancer en el futur en casos com el que ara ens ocupa, per tal de garantir el dret a la informació dels ciutadans i el deure a les bones pràctiques deontològiques per part dels periodistes”.

El Consell i el Col·legi admeten que la retirada de l’acreditació de premsa a un periodista “és una mesura greu i transcendent que pot afectar a la llibertat d’informació i a l’exercici independent i crític del periodisme”. Per tant, consideren que “d’ara endavant s’han d’activar totes les garanties democràtiques perquè mai una decisió com aquesta pugui coartar el dret de la ciutadania a rebre una informació veraç i plural”.

Sanció “desproporcionada”, segons l’SPC

El Sindicat de Periodistes de Catalunya considera que la retirada de l’acreditació a Xavier Rius Tejedor és una mesura “desproporcionada”, perquè “el Govern no pot ser jutge i part a la vegada”. L’organització entén que l’Executiu hauria d’haver demanat un dictamen al Consell de la Informació.

En aquesta línia, l’SPC afirma que la sanció “obvia que la vigilància del dret a la informació i dels comportaments dels seus professionals no correspon al Govern, sinó a una autoritat de la comunicació, sigui l’actual CIC o una altra regulada per llei, que vigila el compliment del Codi Deontològic sobre la base de criteris estrictament professionals”, i aprofita per demanar a l’Executiu que desenvolupi de l’article 52 de l’Estatut, que estableix les obligacions dels poders públics per garantir el dret a la informació de la ciutadania.

Amb tot, l’SPC també considera que la intervenció de Xavier Rius Tejedor va ser “ofensiva” cap a Patrícia Plaja, vulnerant els articles 6 i 9 del Codi Deontològic. “És una clara falta de respecte a la portaveu del Govern que el situa al nivell de les persones a qui pretenia criticar. La pregunta s’hauria pogut fer igualment sense la forma provocadora amb què ho va fer”, diu en un comunicat.

Per tot plegat, el Sindicat de Periodistes entén que sanció al director d’e-notícies hauria de “retirada o limitada en el temps, per evitar les sospites que la mesura s’ha pres també segons altres consideracions sobre el caràcter molest o inoportú de les preguntes que aquest professional ha fet des de fa temps a les rodes de premsa”.

Suport incondicional del Grup Pi i Margall a Rius

Per la seva part, el Grup de Periodistes Pi i Margall ha reclamat que se li retorni l’acreditació a Xavier Rius Tejedor. “Excloure aquest periodista perquè resulti incòmode al poder demostra el poc talant democràtic de qui va prendre aquesta decisió”, assenyala en un comunicat.

L’entitat assegura que el fet de sancionar el director d’e-notícies és “antidemocràtic i indigne d’un Govern que es consideri democràtic”. A més, considera que “tot el que no siguin unes disculpes per part de la Generalitat cap a Rius Tejedor i que se li torni l’acreditació no serà suficient per pal·liar el dany causat al bon nom d’aquest periodista”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram