La Generalitat valenciana finalment ha adjudicat només 5 concessions de TDT local del concurs convocat el 2010, tot i que en el seu moment havia aprovat provisionalment la llicència per a nou canals a les demarcacions de Dènia, Gandia i Segorbe-Vall d’Uixó. Les quatre que havien estat adjudicades provisionalment l’octubre passat han estat declarades finalment sense efecte o nul·les.

El primer concurs de TDT local al País Valencià es va celebrar el desembre de 2005. Es van adjudicar llicències per a 14 de les 18 demarcacions en què s’havia dividit la regió. Van quedar pendents la Vall d’Uixó-Segorbe, Gandia, Dènia i Utiel-Requena, que aleshores no tenien canal assignat pel Ministeri d’Indústria. L’any passat es va tornar a convocar la licitació pública per a l’adjudicació dels canals a aquests emplaçaments i només va tornar a quedar deserta Utiel-Requena.

En el repartiment del passat octubre, es van adjudicar provisionalment nou concessions a Gandia, Dènia i Vall d’Uixó-Segorbe. Van aixecar polseguera dues de les empreses que van guanyar l’adjudicació, ja que tenien vincles amb les trames Gürtel i Brugal de presumpta corrupció. Una era Gestión de Medios de Valencia y Murcia, vinculada al grup Tele 7 Calderona, que a la vegada té darrere a Mediamed Comunicación Digital, creada el 2005 per José Luis Ulibarri, implicat en els casos Brugal i Gürtel. També té vinculacions amb Ulibarri Inversiones Especiales del Mediterráneo SL, que també va ser la beneficiària d’adjudicacions.

Amb tot, divendres passat, el Consell valencià va anunciar l’adjudicació definitiva de les concessions amb canvis substancials, ja que només se n’han adjudicat cinc de les nou previstes. En concret, són dos del canal múltiple 47 de Dènia a Comarques Centrals Televisió i a Canal 37 TV Marina Alta; una del canal múltiple 48 de Vall d’Uixó-Segorbe a Grupo Castellonense de Medios, i dos del canal múltiple 26 de Gandia a Comarques Centrals Televisió i Inversiones Especiales del Mediterráneo. El canal múltiple 38 d’Utiel-Requena ha quedat de nou desert.

El Govern de Francisco Camps ha explicat que, com a “conseqüència de la rectificació d’un error de fet de l’acord” d’octubre de 2010, s’ha deixat sense efecte “per no arribar a la puntuació mínima exigida” les adjudicacions a favor de Gestión de Medios de Valencia i Murcia per l’explotació de canals a Dènia i Gandia. També, per “l’estimació d’un recurs” han quedat sense efecte les adjudicacions a la Vall d’Uixó-Segorbe a favor de Gestión de Medios de Valencia y Murcia i Foto Vídeo Tarson.

Cal recordar que Tele 7 ha tancat aquest mateix mes l’última de les 13 emissores locals que tenia adjudicades, la de Calderona. De fet, les concessions realitzades a aquest grup el passat octubre van aixecar nombroses veus en contra, ja que l’empresa s’estava desmantellant i ja havia acomiadat uns 200 treballadors.

L’Executiu valencià ha informat que procedirà a un nou concurs per adjudicar les cinc concessions pendents a les quatre demarcacions.