El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha celebrat l’acord per renovar els òrgans de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya amb un “consens més reforçat”, així com la tria d’alguns perfils professionals. Amb tot, l’entitat lamenta que el pacte entre Esquerra, Junts per Catalunya i PSC “perpetuï una lògica de repartiment partidista que perjudica la CCMA i el CAC”.

El Grup Barnils qüestiona de nou el sistema de nomenament dels càrrecs de la CCMA, el qual “afavoreix la ingerència política” en els mitjans públics, malgrat en aquesta ocasió s’hagin d’escollir amb una majoria de dos terços del Parlament i no amb majoria absoluta, com anteriorment.

L’entitat valora positivament que la majoria dels set membres proposats a la CCMA i els sis del CAC tinguin una “trajectòria” reconeguda en l’àmbit del periodisme i la comunicació, però remarca que el sistema de nomenament actual “comporta que es pugui qüestionar la solvència dels professionals”. Per això, demana als partits que reflexionin sobre la “idoneïtat” del sistema establert.

Sobre les candidatures proposades, el Grup Barnils lamenta que “en alguns casos s’hagi optat per recol·locar-hi dirigents sense cap trajectòria en l’àmbit de la comunicació i que els criteris polítics hagin passat per damunt de l’expertesa”.

Direccions dels mitjans per concurs

Pel que fa a la futura elecció de les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio, prevista per primer cop mitjançant un concurs públic, des del Grup Barnils avisen que estaran “amatents” al seu procés, les bases del qual ha d’establir el nou consell de govern de la CCMA.

“És una oportunitat per escoltar i permetre la participació del sector i els professionals de la casa. És imprescindible que els nous directors tinguin un projecte clar, coherent amb el del conjunt de la CCMA, que fomentin uns mitjans més independents i que garanteixin la funció de servei públic”, destaca l’entitat. “El concurs obre una via que no pot ser desaprofitada, com malauradament ha passat a RTVE”, afegeix.

Atents a la “reestructuració organitzativa”

El Grup de Periodistes Barnils destaca com a gran novetat de l’acord entre els tres partits el document Els reptes dels mitjans de comunicació públics de la CCMA. Sobre el text, valora la voluntat de lideratge en l’àmbit audiovisual en català, l’aposta per la digitalització i per dotar de sostenibilitat financera la Corporació.

“Ara bé, estarem molt vigilants que la ‘confluència’ i la ‘reestructuració organitzativa’ no amagui la intenció de retallar i aprimar l’ens per fer-li perdre el lideratge i la competitivitat indispensable per ser referent”, adverteix sobre alguns plantejaments consensuats per ERC, Junts i PSC. “Les i els professionals de la CCMA són la principal garantia per a un bon projecte de futur”, subratlla el Grup Barnils.

ERC, JxCat i PSC acorden renovar la CCMA i el CAC amb Rosa Romà i Xevi Xirgo com a presidents
L’acord per renovar la CCMA inclou una reestructuració organitzativa i la confluència de redaccions