El Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha tancat la instrucció pels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 processant 30 investigats pels suposats delictes de malversació, desobediència, falsedat, revelació de secrets i/o prevaricació.

Entre les persones processades hi ha Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; Vicent Sanchis, director de TV3; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, i Martí Patxot, director comercial i de màrqueting de la CCMA, tots ells per desobediència.

La jutgessa també ha processat Antoni Molons, aleshores secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat (i actualment secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació), investigat per malversació i prevaricació, i també Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern, per malversació.

Entre els imputats també hi ha Francesc Fàbregas, editor del setmanari El Vallenc, per malversació i desobediència; José María Gispert, gerent d’Indugraf Offset, per desobediència, i Josep Masoliver, tècnic de la Fundació puntCAT, també per desobediència.

La magistrada conclou que els 30 processats va ser “conscients de la il·legalitat de les actuacions” per a la celebració del referèndum, i en els respectius àmbits “van efectuar actuacions i alguns van dictar resolucions amb les quals van disposar de fons públics” per finançar-ho.

Segons Alejandra Gil, va existir “un pla comú”, i els encausats “van contribuir de manera decisiva en la consecució de la fi conjunta”.

La jutgessa fixa una fiança solidària de responsabilitat civil de 5.803.068,67 eurosper als 17 processats acusats de malversació.