La patronal de les televisions privades, com era previsible, ha carregat contra el Govern espanyol per l’ultimàtum rebut per eliminar nou canals de TDT abans del 6 de maig. Per a la UTECA, la “inacció” de l’Executiu ha provocat la situació actual, i l’acusa de “fer recaure la seva responsabilitat” sobre les operadores i els ciutadans, de qui diu seran els “principals perjudicats”.

Així, la Unió de Televisions Comercials Associades assegura que utilitzarà “tots els mitjans” al seu abast en cas que no s’adoptin les “mesures necessàries” per solucionar l’embolic. En aquest sentit, recorda que el requeriment de tancament es produeix per una sentència de novembre de 2012, fonamentada en la constatació d’un “mer defecte formal de l’Administració en el procés de trànsit de la televisió analògica a la TDT”. Per tot plegat, la patronal de les privades ja ha demanat empara al Tribunal Constitucional.

“En 18 mesos el Ministeri d’Indústria ha tingut l’oportunitat, com ha fet en altres sectors, de reparar el defecte administratiu assenyalat pel Tribunal Suprem doncs, com la sentència reconeix obertament, les operadores privades han donat ple compliment a totes les múltiples i costoses obligacions exigides legalment des de 2005”, afirma la UTECA en un comunicat.

La tria dels nou canals afectats

Els canals que hauran de tancar són tres d’Atresmedia (un d’Antena 3 i dos de La Sexta), dos de Mediaset (un de Telecinco i un altre de l’antiga Sogecable), dos de Net TV i dos Veo TV. En aquest dos últims casos, la tria serà menys complicada.

A Net TV actualment emeten Disney i Paramount i dos canals de telebotiga que substitueixen MTV i Intereconomía, que al febrer van deixar la TDT. En el cas de Veo TV, AXN va anunciar aquest mateix dijous que el 30 d’abril abandona la TDT per centrar-se únicament en plataformes de satèl·lit, cable i IPTV. La resta són 13tv, Discovery Max i la telebotiga que va substituir Marca TV, que va tancar el passat juliol.

En el cas d’Atresmedia, ha d’eliminar un canal del múltiplex d’Antena 3, Nitro, Neox i Nova, i dos del de La Sexta, La Sexta 3, Xplora i GolT. Finalment, Mediaset ha de tancar un canal entre Telecinco, FDF, La Siete i Boing, i un altre entre Cuatro, Divinity, Energy i Nueve.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram