El ple del Parlament va votar dijous una moció presentada per Ciutadans en què la majoria de punts feien referència als mitjans de comunicació de la CCMA, un dels quals va ser aprovat i la resta rebutjat.

L’únic punt validat va ser la condemna als “insults xenòfobs i masclistes i/o homòfobs” a les xarxes socials per part dels col·laboradors de TV3 Toni Albà (Polònia) i Jair Domínguez (Està passant) contra Inés Arrimadas de Cs i Miquel Iceta de PSC. “L’insult, la deshumanització i el menyspreu no poden ser mai camuflats com a sàtira”, deia el text.

La proposta va rebre el suport de Cs, PSC, Catalunya en Comú Podem i la diputada no adscrita Elisenda Alamany. En contra hi van votar Junts per Catalunya i Esquerra, que havien presentat una esmena per ampliar la condemna a tots els insults de mitjans públics o privats per raons ideològiques, la qual va ser rebutjada. Per la seva part, la CUP es va abstenir.

En canvi, el ple va tombar el punt en què s’exigia a la CCMA a “no tornar a contractar col·laboradors que es dediquen a incitar a l’odi des de la cadena o des d’altres mitjans de comunicació social, ni tampoc a les productores que els contractin”, i a més instava el Govern a “adoptar mesures que garanteixin que el servei públic audiovisual no empari aquestes males pràctiques”. Aquesta part va ser tombada amb els vots de JxCat, ERC, CUP i Alamany. Cs, PSC i PP hi van votar a favor, i CatECP es va abstenir.

El Parlament també va rebutjar el punt que manifestava que “les vulneracions dels principis de neutralitat, objectivitat i pluralisme polític” per part dels mitjans públics són “un greu atac al principi democràtic, especialment en els períodes electorals”. En aquest cas amb el vot contrari de JxCat, ERC i CUP; a favor de Cs, PSC, CatECP i PP, i l’abstenció d’Alamany.

Finalment, el ple va refusar el punt en què es constatava que “TV3 i Catalunya Ràdio actuen com a corretja de transmissió de la propaganda separatista encapçalada pel Govern de la Generalitat, ometent l’opinió i el sentir dels ciutadans no separatistes, que resulten sistemàticament menystinguts, i oferint a la ciutadania una visió distorsionada i parcial de la realitat, circumstàncies que en cap cas són respectuoses amb els principis constitucionals i democràtics de neutralitat, objectivitat i respecte del pluralisme polític”. Hi van votar en contra JxCat, ERC, CatECP, CUP i Alamany; a favor Cs i PP, mentre que PSC es va abstenir.

A banda, el Parlament també va rebutjar un punt que, entre d’altres, instava el Govern a centrar la seva estratègia comunicativa “a explicar les fortaleses de la nostra economia i la riquesa de la nostra cultura i a deixar de presentar les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya des de la seva òptica victimista”; a “abandonar la seva campanya internacional de desprestigi de la democràcia espanyola”; i a cessar Jaume Clotet com a director general de Comunicació “per la seva falta de neutralitat i insults continuats als membres de les formacions polítiques representades al Parlament de Catalunya en diversos mitjans de comunicació social”. El text va ser refusat per JxCat, ERC, CatECP, CUP i Alamany, mentre que Cs, PSC i PP hi van votar a favor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram