La junta de portaveus del Parlament ha acordat obrir el termini (fins divendres al migdia) per presentar les candidatures que han de cobrir les dues vacants que es produiran aquesta setmana en el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).

Els candidats compareixeran el 2 de juliol davant la comissió d’afers institucionals perquè n’avaluï la idoneïtat, i la seva elecció es produirà en el ple de la cambra previst per al 4 i el 5 de juliol.

A més d’escollir els dos nous membres del CAC, el Parlament també  designarà el seu president, després de la renúncia de l’actual, Ramon Font. Fins ara era el Govern qui nomenava el president de l’organisme. En ambdós casos, es necessitarà el suport de dos terços de la cambra en primera votació, o de la majoria simple en segona.

De deu a sis membres

L’anterior Llei del CAC contemplava un Consell format per deu membres, però actualment l’ens el formen vuit, ja que al juny del 2010 van finalitzar el seu mandat Fernando Rodríguez, Domènec Sesmilo i Rafael Jorba, i només hi va haver la incorporació de Carme Figueras. Però la reforma de la normativa del passat febrer estableix que els membres siguin sis, tots escollits per la via parlamentària, i d’entre ells es triï el president.

Aquest 30 de juny finalitzen el seu mandat Josep Micaló, Santiago Ramentol i Dolors Comas d’Argemir, dels quals en principi només se n’hauria substituït un. Així, el Consell hauria quedat format per sis membres, dels quals Font seria l’únic no escollit pel Parlament, tal com indica la nova normativa. Per evitar-ho, la setmana passada va presentar la seva dimissió, tot i que li quedaven dos anys i mig de mandat i legalment podia continuar en el càrrec.