El ple del Parlament ha tornat a rebutjar una nova moció de Ciutadans on reprova els directius dels mitjans de la CCMA pel seu processament per un suposat delicte de desobediència per difondre l’anunci del referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

La moció de Cs acusava TV3 i Catalunya Ràdio d’haver estat “un dels principals instruments per a l’intent de cop d’Estat separatista”; desaprova la”passivitat i inoperància”del Consell de l’Audiovisual, i condemna el Govern per haver “incrementat” el pressupost dels mitjans públics.

A més, en el darrer punt, Ciutadans també lamentava la “passivitat” dels successius governs espanyols per permetre-ho.

La moció ha estat tombada amb els vots a favor de Cs i PP i els contraris de Junts per Catalunya, ERC, PSC, Catalunya en Comú Podem i CUP en els sis primers punts. En el setè, els populars han votat en contra com la resta deixant Cs sols.

Text de la moció:

El Parlament de Catalunya:

1. Reitera que els responsables d’un mitjà de comunicació públic estan subjectes a la normativa deontològica periodística, i dins d’aquesta no es poden desobeir les lleis ni les resolucions dels tribunals per subvertir l’ordre jurídic vigent.

2. Reprova els directius dels mitjans públics de comunicació pagats per tots els ciutadans que no han dimitit malgrat haver estat imputats i haver-se formalitzat petició de processament com a membres d’una organització criminal connectada amb les finalitats indiciàriament delictives perseguides per l’anterior Govern de la Generalitat.

3. Condemna que, sota la direcció de persones avui imputades i el processament dels quals com a membres d’una organització criminal ha estat sol·licitat pel Ministeri Fiscal, TV3 i Catalunya Ràdio hagin sigut un dels principals instruments per a l’intent de cop d’Estat separatista iniciat a Catalunya els dies 6 i 7 de setembre de 2017.

4. Mostra la seva més profunda preocupació pel fet que els màxims responsables de TV3 i Catalunya Ràdio s’hagin negat a explicar als ciutadans que paguen el seu sou: (i) el fet que tinguessin ordres del Departament de Presidència, dirigit pel Sr. Turull, de difondre la publicitat del referèndum il·legal de l’1 d’octubre inclús abans que els grups separatistes imposessin les mal anomenades lleis de desconnexió els dies 6 i 7 de setembre de 2017; (ii) el cost patrimonial de la difusió d’aquesta publicitat, i (iii) el cost patrimonial del disseny i producció d’aquesta publicitat.

5. Desaprova la passivitat i inoperància del CAC, organisme dominat per una majoria de membres que responen exclusivament a interessos separatistes i quantiosament retribuïts pel seu càrrec, que incomplint el seu deure de vetllar perquè els mitjans públics de comunicació duguin a terme la seva missió de servei públic amb compliment de l’ordenament jurídic vigent, no ha realitzat ni un mer requeriment a TV3 i Catalunya Ràdio per la seva implicació en fets tan greus.

6. Condemna que l’actual Govern, davant de totes aquestes circumstàncies, no solament no hagi adoptat una sola mesura per al compliment de la seva obligació de garantir un servei públic audiovisual políticament neutral, sinó que ha incrementat encara més el pressupost de TV3 en detriment de les necessitats socials dels ciutadans, la qual cosa constitueix prova suficient i evident que aquests mitjans són un instrument més d’agitació i propaganda absolutament subordinats als interessos separatistes.

7. Lamenta que els successius governs d’Espanya hagin permès amb la seva passivitat que els mitjans públics autonòmics de Catalunya s’hagin convertit en un instrument no ja només d’agitació i propaganda separatista, sinó en un instrument d’execució de delictes.