El Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació ha guardonat dos treballs sobre les energies renovables del Sense ficció de TV3 i SomGarrigues. El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona va acollir dimecres al vespre la gala de lliurament de la setena edició dels guardons des de que el Grup de Periodistes Ramon Barnils el va recuperar per reconèixer i estimular la pràctica d’aquesta modalitat.

Enguany, en la categoria d’àmbit nacional s’ha guardonat el documental Kilowatts d’aigua, el negoci del segle, de Carles Prats i Ricard Belis, emès al programa Sense ficció de TV3.

La investigació gira entorn els beneficis multimilionaris que obté l’oligopoli energètic de les centrals hidroelèctriques de Catalunya, molts d’ells gràcies a concessions gairebé perpètues, i que ha desfermat l’oposició d’agrupacions veïnals i institucions locals per tal de recuperar el control dels rius i revertir els beneficis en el territori. El jurat ha destacat la rellevància de la temàtica tractada, que tot i abordar un problema de profunda actualitat havia passat desapercebut.

És la primera vegada que el Premi Ramon Barnils guardona una investigació publicada en format de documental audiovisual, i també la primera que es distingeix una obra emesa per televisió.

Per la seva part, en la categoria per a mitjans locals i comarcals s’ha premiat el reportatge Una ‘revolució’ en mans del gran capital, de Miquel Andreu, de SomGarrigues, i publicada conjuntament a la Directa.

El reportatge posa noms i cognoms a les empreses darrere els grans projectes d’energies renovables a determinades zones del país, sobretot arran de l’aprovació de la modificació recent. Un tema que després ha entrat en l’actualitat informativa de molts mitjans i ha propiciat debats als territoris afectats. Per això, el jurat ha destacat la vocació de servei al públic de l’autor i del mitjà, les sinergies amb altres mitjans, i la “bona tasca d’aportar transparència en una qüestió d’especial importància en un moment en què l’energia és cada vegada més damunt la taula”.

Cadascuna de les categories del Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació està dotada amb 1.500 euros.

En aquesta edició el jurat també ha fet una menció especial al reportatge Assetjament sexual i abús de poder a alumnes de l’Institut del Teatre, de Núria Juanico i Albert Llimós, publicat al diari Ara, per la gran quantitat de fonts, la feina dedicada i l’alt impacte social del reportatge, que ha provocat canvis en la institució.

Durant l’acte de lliurament, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs, va defensar la necessitat del periodisme d’investigació com a eina per canviar les coses: “Som periodistes perquè creiem que explicant la realitat, el seu context, i el per què de les coses, ajudem els ciutadans a prendre les decisions necessàries perquè el país, i el món, millorin”, va apuntar.

El jurat estava format per Mònica Lablanca, directora de Cugat.cat; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora de 20minutos; Candela Ollé, professora de periodisme a la Universitat Oberta de Catalunya; Marisa Goñi, directora del Diario de Mallorca; Mònica Bernabé, periodista de l’Ara, i Enric Borràs, president del Grup Barnils.

Francesc Florensa: “El SomGarrigues passarà a tenir una part de pagament al web”