Un informe de l’Observatori de la Producció Audiovisual (OPA) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) conclou que el perfil dels espectadors catalans de sèries de televisió es caracteritza per ser majoritàriament femení i de més de 45 anys d’edat.

L’estudi ha analitzat els perfils de l’audiència a Catalunya d’un total de 18 sèries emeses entre l’1 de setembre del 2013 i el 30 de juny de 2014 a les televisions generalistes espanyoles i TV3: El Príncipe, La Cúpula, El tiempo entre costuras, La que se avecina, La Riera, Resurrection, Águila Roja, Cuéntame cómo pasó, Aída, KMM, 39+1, Isabel, El secreto de Puente Viejo, El Mentalista, Castle, Arrow, Amar es para siempre i XIII. Totes elles van superar els 125.000 espectadors de mitjana a Catalunya.

Aquesta és la tercera edició de l’informe sobre els perfils de públic de les sèries televisives a Catalunya que publica l’OPA.

El públic més envellit, a TV3

El perfil d’audiència de les sèries a Catalunya 2013-2014 indica que l’audiència va ser majoritàriament femenina, el que coincideix amb les característiques del públic televisiu en general, del qual un 54% són dones. Només quatre de les divuit sèries analitzades (El Mentalista, Arrow, XIII i KMM) van registrar un percentatge de públic femení inferior a la mitjana.

L’informe també destaca el perfil generalment “envellit” d’una audiència que, en la majoria de casos, superava els 45 anys d’edat. A més, l’afinitat d’aquestes sèries amb el públic juvenil i infantil va ser “molt negativa”. El percentatge d’espectadors de més edat es va accentuar en les emissions en horari de tarda i també en les produccions de TV3, mentre que l’audiència més rejovenida va ser la de Telecinco i la de les sèries estrangeres.

Finalment, l’estudi conclou que la majoria de les sèries analitzades van resultar productes “clarament rendibles” per a les televisions, perquè gairebé totes elles van obtenir millors resultats d’audiència que les televisions en les quals es van emetre. TV3 va ser l’única excepció, ja que només La Riera va obtenir una quota de pantalla superior a la mitjana de la cadena pública catalana.