La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals contra les quatre sancions imposades per la Junta Electoral Central per suposadament vulnerar la neutralitat informativa durant la campanya a les eleccions al Parlament de 2017, dues a TV3 i dues a Catalunya Ràdio.

D’aquesta manera, el TS ratifica que es van difondre “continguts partidaris que van suposar un alineament del mitjà públic amb unes formacions polítiques en perjudici d’altres”.

Cadascuna de les multes va ser de 1.000 euros, l’import màxim previst. En els quatre casos les denúncies les va presentar el PP.

Per una banda, la JEC va sancionar TV3 per les cobertures excessives tant de la manifestació de Brussel·les Wake up Europe, Democracy for Catalonia, organitzada per l’ANC i Òmnium, com del Concert per la llibertat dels presos polítics.

Per l’altra, va multar Catalunya Ràdio per dues editorials de Mònica Terribas a El matí de Catalunya Ràdio. En aquest cas, inicialment la Junta Electoral de Barcelona havia desestimat les denúncies, però la Central va revocar les resolucions instant-la a expedientar l’emissora.

Els magistrats del Suprem han ratificat que els continguts emesos “no són compatibles amb els principis de neutralitat informativa ni amb l’exigència de respecte al pluralisme” que estableix la Llei orgànica del règim electoral general.

Els arguments del TS

La Sala Tercera diu que “el concepte de neutralitat informativa no és (…) ‘un calaix de sastre’ que admeti qualsevol contingut i entri en conflicte amb la llibertat d’informació, sinó la plasmació en els períodes electorals de l’exigència reforçada per als mitjans públics de l’objectivitat requerida a totes les administracions públiques” prevista en la Constitució Espanyola. “La parcialitat en la informació que es tradueix en avantatge per a qui veu acollits seus postulats i desavantatge per als altres és radicalment incompatible amb aquests principis”, rebla.

Sobre la secció La portada de Mònica Terribas dels dies 28 i 30 de novembre de 2017, el Suprem assenyala que “no contenen ni són informació sinó opinió. I, pels termes en què s’expressen, venen a reflectir una mena de línia editorial del mitjà”. La sentència afegeix que, “més enllà de el to, la ironia o el sarcasme, l’extrem rellevant és que el missatge transmès és parcial. Pren partit, no és neutral”.

Pel que fa a les cobertures de TV3 del concert per la llibertat dels presos polítics del 2 de desembre de 2017 i la manifestació a Brussel·les del dia 7, el TS diu que “incorren en el mateix vici. El mitjà públic es converteix en altaveu d’iniciatives de part i ho fa d’una manera que no guarda proporció amb el tracte donat als demés participants en les eleccions”.

La sentència afegeix que “el caràcter noticiable i l’interès d’un i altre esdeveniment no són discutibles, però tampoc ho és que eren iniciatives de part amb transcendència electoral i que el mitjà públic va amplificar el seu ressò beneficiant així als que els van promoure en desavantatge per a les altres forces polítiques”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram