El servei d’atenció a l’audiència de la CCMA va rebre un total de 44.800 comunicacions durant el 2012. La majoria, un 84%, corresponien a consultes i comentaris sobre la programació, mentre que l’11% eren queixes i un 2,5% agraïments.

Segons l’informe fet públic aquest dimarts per la defensora de l’espectador, Adelina Castillejo, els temes que més controvèrsia van generar durant l’any passat van ser el tancament de les emissions via satèl·lit del canal internacional de TV3, i la reordenació de canals de l’octubre que va suposar la fusió del 33 amb el Super3, la supressió del 3XL i el pas d’iCat fm a emetre únicament per internet.

La Marató per la pobresa del passat maig també va ser objecte de queixes per part d’espectadors que opinaven que no era TV3 qui havia de resoldre aquesta problemàtica, sinó l’Administració. També es van rebre queixes pel polèmic Bestiari il·lustrat del 33 protagonitzat per Jair Domínguez, tant pels que es queixaven que no s’haguessin revisat els continguts abans d’emetre’l com pels que criticaven la retirada del programa.

Ester Quintana i les ‘caixarolades’

D’altra banda, pel que fa als informatius, els temes que van generar més queixes va ser el tractament informatiu del cas d’Ester Quintana, que va perdre un ull durant la vaga general del 14-N presumptament per una pilota de goma dels Mossos, i les caixarolades de protesta davant la seu de “la Caixa”. En ambdós casos els usuaris consideraven que havien rebut poca cobertura informativa.

Segons l’informe de Castillejo, els programes que han generat més comunicats són Espai Terra, amb 965 (pel mecanisme de participació al concurs El Joc de Catalunya), els Telenotícies, amb 947, i El matí de Catalunya Ràdio, amb 766. D’aquest espai, el que genera més comentaris és l’editorial de Manel Fuentes.