El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ratificat la condemna a dos anys de presó i d’inhabilitació a l’antiavalot dels Mossos d’Esquadra Daniel MC, que el maig de 2016 va agredir Jesús Rodríguez, periodista de la Directa, quan cobria les protestes al barri de Gràcia pel desallotjament del Banc Expropiat.

D’aquesta manera, el TSJC ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat per la defensa de l’agent de la Brigada Mòbil contra la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona.

L’any passat, l’Audiència va condemnar Daniel MC per un delicte de lesions amb ús d’instrument perillós i l’agreujant de valer-se del caràcter públic del seu càrrec, però amb l’atenuant de dilacions indegudes. El policia va colpejar amb la porra Rodríguez i li va trencar el dit anular de la mà, que el periodista no pot flexionar del tot.

A més dels dos anys de presó i d’inhabilitació per a l’exercici de l’activitat policial, la condemna incloïa una indemnització de 7.265 euros.

Actuació injustificada

La sentència ratificada pel TSJC considera provat que l’agent va atemptar contra la integritat física de Rodríguez en una acció que qualifica de “gratuïta” i “innecessària”, ja que on es va produir l’agressió no hi havia aldarulls.

“No es tracta que l’actuació de l’agent no fos proporcional, perquè hauria d’haver utilitzat la defensa d’una altra manera o hauria d’haver colpejat en un altre lloc menys vulnerable del cos. Es tracta que no estava justificat que utilitzés la seva defensa. No va haver-hi cap excés en una actuació justificada de l’agent, sinó una actuació injustificada, contrària al dret”, assenyala la sentència.

Amb tot, l’agent de la Brigada Mòbil va resultar absolt d’un delicte contra els drets fonamentals, perquè Jesús Rodríguez no anava identificat com a periodista, ni esacreditar que volgués impedir la seva feina.