‘The First Embrace’, de Mads Nissen, imatge guanyadora del World Press Photo 2021.

La Fundació Photographic Social Vision organitza per 17a vegada a Barcelona l’exposició World Press Photo, que presenta una selecció d’imatges dels prestigiosos premis de fotoperiodisme, termòmetre del context social mundial, en aquesta edició marcat per la pandèmia de la Covid-19. La mostra es pot visitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona fins al 12 de desembre.

Enguany, Photographic Social Vision amplia el programa de visites guiades presencials, amb reserva prèvia i aforament limitat, tant al públic general com a centres educatius i a empreses. A més, les visites guiades en línia a través de la plataforma Filmin que va posar en marxa l’any passat per la pandèmia.

Entre les activitats paral·leles destaca la taula de debat El fotoperiodisme no canvia el món, el revela (29 de novembre), amb dos fotoperiodistes premiats al World Press Photo, Pablo Tosco (2021) i Samuel Aranda (2012), moderats per la fotògrafa Sandra Balsells i amb la participació de Lali Cambra, responsable de comunicació de Metges Sense Fronteres a Llatinoamèrica.

Imatges premiades

Els guanyadors de la 64a edició del guardons es van donar a conèixer a l’abril; el premi a la foto de l’any ha estat per una imatge danès Mads Nissen que mostra una dona de 85 anys que rep l’abraçada d’una infermera en una residència de gent gran a São Paulo, Brasil, el 5 d’agost de 2020.

Entre els guardonats hi ha autors de l’Estat. Luis Tato, un dels sis finalistes a la foto de l’any, s’ha endut un tercer premi en reportatge gràfic de la modalitat de naturalesa amb el treball Fighting Locust Invasion in East Africa, sobre la pitjor plaga de llagostes del desert que ha viscut Kenya en els darrers 70 anys.

Per la seva part, Pablo Tosco, argentí resident a Barcelona, ha guanyat el primer premi en fotografia individual de temes contemporanis amb Yemen: Hunger, Another War Wound, que mostra una mare i el fill que preparen una xarxa de pesca a la badia de Khor Omeira.

De l’Estat espanyol també han estat distingits el basc Aitor Garmendia, amb un tercer premi de reportatge en medi ambient, i l’extremeny Jaime Culebras, amb un tercer premi en fotografia individual en naturalesa.

Per la seva part, la documentalista valenciana Claudia Reig Valera ha rebut una menció destacada al projecte interactiu instructiu pel documental interactiu Parir al segle XXI, produït per Barret Cooperativa, À Punt Mèdia i Lab RTVE. La peça havia estat nominada en la categoria de projecte interactiu de l’any del Concurs de Narrativa Digital.

Enguany, en el concurs de fotografia han participat 74.470 imatges de 4.315 autors, i en el de narrativa digital s’havien inscrit 335 produccions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram