El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres un Reial decret llei de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la Covid-19. Dels 11.000 milions d’euros pressupostats, 7.000 milions són per a ajuts directes als sectors “més afectats” per la crisi sanitària, per a autònoms i empreses amb una caiguda d’ingressos de més del 30% respecte de 2019.

En el BOE de l’endemà es detallava el centenar de sectors i activitats que tenen accés als ajuts, entre els quals hi ha l’edició de periòdics (codi CNAE 5813), però no la de revistes (CNAE 5814). També estan contemplades en els ajuts les activitats relacionades amb la impressió i les arts gràfiques, així com els comerços de venda de premsa.

Les ajudes s’adrecen a l’abonament de deutes contrets per les empreses des de març de 2020, com ara pagaments a proveïdors, subministraments, salaris, lloguers o reducció del deute financer.

“Greuge comparatiu”

La Plataforma d’Editors de publicacions considera que s’ha produït un “greu greuge comparatiu i de competència” al deixar fora dels ajuts les empreses i els autònoms adscrits a l’edició de revistes. Una discriminació que qualifica d’“incomprensible”, tenint en compte que diaris i revistes “s’han vist afectats de manera similar” i van rebre la consideració d’activitat essencial amb l’estat d’alarma.

La Plataforma ha enviat una carta al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en què explicita el seu malestar i demana canvis en el Reial decret llei. La missiva està signada pels presidents de les quatre entitats que la constitueixen: el Club Obert d’Editors (CLABE), l’Associació de Revistes d’Informació (ARI), l’Associació de Premsa Professional i Continguts Multimèdia (Coneqtia) i l’Associació de Revistes Culturals d’Espanya (ARCE).

En la carta, les associacions reclamen l’ajut de Sánchez perquè “s’esmeni aquesta greu desconsideració als mitjans” que representen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram