Alfred Costa, Vicent Sanchis i Andreu Manresa, amb el president del CAC, Roger Loppacher (foto: CAC).

Andreu Manresa, director general d’IB3; Alfred Costa, director general d’À Punt Mèdia, i Vicent Sanchis, director de Televisió de Catalunya, coincideixen en la voluntat d’augmentar les col·laboracions de les tres cadenes públiques en la línia dels darrers temps, que s’han intensificat tant amb coproduccions com en l’intercanvi de continguts. Això sí, a partir de la identitat pròpia de cadascuna.

Així ho han expressat els tres en la 46a edició del Fòrum de la Comunicació, el cicle de conferències que organitza el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, i que s’ha celebrat a La Pedrera de Barcelona aquest dimarts, recuperant el format presencial per primer cop des de l’inici de la pandèmia.

Andreu Manresa ha assenyalat que l’objectiu és “coproduir, sumar esforços i millorar la interrelació informativa”, però no tenir una programació idèntica, perquè si les tres emeten el mateix “en sobren dues”. Segons ell, les emissions simultànies només es preveuen en casos puntuals i de manera simbòlica, com amb la pel·lícula La mort de Guillem.

La reciprocitat entre les tres televisions públiques (actualment només es dona entre la balear i la catalana) ha estat liquidada ràpidament per Vicent Sanchis, qui ha recordat que és un tema que “han de decidir els governs i els parlaments”. Tot i no renunciar-hi, ha remarcat que la reciprocitat en la TDT avui dia “no és tan important”, ja que hi ha altres possibilitats per treballar en l’àmbit digital.

En aquest sentit, Manresa ha assenyalat que les tres corporacions tenen el repte de crear una plataforma digital que incorpori a la carta els respectius continguts. Actualment hi ha Bon Dia TV, el canal digital impulsat el 2018 per IB3 i TV3, al qual properament podria sumar-s’hi À Punt.

El més prudent dels ponents ha estat Alfred Costa, qui ha recordat que À Punt va néixer el 2018 després de cinc anys sense TV pública, i que encara està treballant per consolidar-se i fidelitzar l’audiència. “La nova televisió valenciana no pot fer programes de gran dimensió i per això necessitem aliances entre les tres corporacions públiques”, ha dit.

Sobre la diferent situació de cadascuna de les tres televisions a l’hora de cooperar, Vicent Sanchis ha apostat per deixar que IB3 i À Punt marquin el ritme a seguir. “TV3 és més gran, tenim més recursos i els podem acabar fent mal”, ha apuntat. “Hauríem d’evitar que ens vegin com una competència deshonesta”, ha afegit al respecte.