La reforma de la Llei d’enjudiciament criminal (LECrim) que prepara el Ministeri de Justícia limitarà l’accés dels mitjans a la informació judicial. En concret, els jutges podran establir el que els mitjans poden difondre durant la fase d’investigació d’un procés judicial i ordenar que es deixin de publicar notícies sobre un sumari.

A més, podran prohibir que acusats i testimonis facin declaracions a la premsa, i també dependrà d’ells que els advocats donin publicitat dels seus escrits. El text també preveu responsabilitats penals per aquells que difonguin informació reservada sobre un procés obert sense autorització del jutge.

Tot i que la reforma no és nova (tots els grups parlamentaris van presentar esmenes fa dos anys), la defensa que en va fer aquest dimarts el ministre de Justícia en un fòrum organitzat per l’Associació de la Premsa de Madrid (APM), ha revifat la polèmica. El projecte de llei es portarà al Consell de Ministres a l’octubre.

Gallardón defensa la regulació

En l’obertura del fòrum El paper dels mitjans durant els processos judicials. Codi processal penal, Alberto Ruiz-Gallardón va argumentar que el text vol regular les situacions on conflueixen el dret a la informació amb els drets a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva, a l’honor, a la intimitat i a la imatge de les persones imputades.

“Els judicis paral·lels són el punt neuràlgic del debat i tenim que prendre una decisió legislativa”, va defensar Gallardón, tot i admetre que “és un tema espinós on el políticament correcte pot no casar necessàriament amb les solucions que necessita la nostra societat”.

Segons el ministre, seria “preocupant” que la decisió d’un tribunal es veiés influenciada pel perjudici que es pogués formar en l’opinió pública. “El bon periodisme no ha de permetre decisions prematures ni tenir perjudicis en les seves informacions”, va afirmar al respecte, segons recull l’APM.

Tot i que Gallardón assegura que la LECrim no limitarà la llibertat d’informació ni preveu cap mecanisme de censura, cal recordar la demanda del PP contra El País per les informacions sobre el cas Bárcenas, i que fa una setmana els eurodiputats populars van votar contra una sèrie de mesures per garantir la llibertat de premsa.

Els mitjans, en contra

Per als mitjans, si s’aprovés la normativa en els termes actuals seria un atac al dret d’informació a la ciutadania. Així ho van expressar els representants de la premsa al fòrum: Nemesio Rodríguez, vicesecretari de l’APM; María Peral, redactora en cap de tribunals d’El Mundo; José Antonio Álvarez Gundín, subdirector de La Razón, i José Manuel Romero, subdirector d’El País. Tots ells van coincidir en les crítiques a la futura llei.

També van mostrar el seu desacord amb el text Rafael de Mendizábal Allende, magistrat emèrit del Tribunal Constitucional, i Luis Martí Mingarro, exdegà del Col·legi d’Advocats de Madrid, ambdós membres de la Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram