Foto: Jordi Borràs / La Mira

L’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona va acollir dilluns al vespre la gala de la primera edició dels Premis Sonor del pòdcast en català, impulsats per La Mira. El jurat ha distingit com a millors pòdcasts Berícid Sulfúric; Mòbil, cartera i claus; Van fer història!; Fans de l’Alcover-Moll i Miliciana. Diari d’una batalla, i Maria Rovira ‘Oye Sherman’ com a millor podcàster.

Palmarès Premis Sonor

  • Pòdcast de ficció: Berícid sulfúric / Un pòdcast de radioficció en clau humorística que ens sorprèn el primer dilluns de cada mes.
  • Pòdcast de narrativa de no-ficció: Mòbil, cartera, claus / L’únic pòdcast on la veu del presentador canvia a cada episodi. Explica el trànsit cap a home del seu locutor.
  • Pòdcast d’entreteniment: Van fer història! / Una sèrie de pòdcasts sobre personatges històrics amb qui els nens i les nenes aprenen d’una forma divertida.
  • Pòdcast conversacional: Fans de l’Alcover-Moll / Pòdcast que estudia les lletres de les cançons de cap a peus. Amb l’ajuda de lletraferits insignes busca les pessigolles a les cançons d’ahir, d’avui i de sempre per esbombar-ne les metàfores i treure’n l’entrellat.
  • Pòdcast d’innovació: Miliciana. Diari d’una batalla / Pòdcast ficcionat que recull el diari escrit, suposadament, per una miliciana arribada a Mallorca. Està ambientat al juliol de 1936 durant els dies del desembarcament de tropes antifeixistes per alliberar l’illa.
  • Realització i disseny sonor: La torre de vidre /Pòdcast de ficció en àudio immersiu. Una inquietant història ubicada en una Barcelona post apocalíptica, farcida de soledat, perills inquietants, amenaçadores criatures i intrigues existencials.
  • Guió: Barcelona AMB Paraula d’arxiu / Projecte de difusió en format pòdcast de l’Arxiu Municipal de Barcelona per donar a conèixer els fons documentals que es conserven als seus centres.
  • Producció: Projecte veus / Recull de les veus, la parla i la memòria de 99 persones de Cantonigròs (Osona). La imatge sonora de la memòria col·lectiva local.
  • Podcàter: Maria Rovira / Presentadora dels pòdcasts Oye Polo (Ràdio Primavera Sound) i La Família (Catalunya Ràdio).
  • Premi del públic: La Partida / Pòdcast dedicat als jocs de taula moderns i als jocs de rol que forma part del projecte Podcastcity de Ràdio Ciutat de Tarragona.

En aquesta primera edició, el guardó al millor pòdcast publicitari ha quedat desert, ja que per al jurat les candidatures presentades no reunien els mínims de qualitat exigibles.

El jurat estava format per Francesc Canosa, director de La Mira; Toni Sellas, professor de Comunicació de la Universitat de Vic; Marta Salicrú, directora de Ràdio Primavera Sound; Laura Torné, responsable de màrqueting i continguts d’iVoox, i Àlex García, cofundador de la productora La Coctelera Music.