El jurat de la 21a edició dels Premis Tiflos de Periodisme ha distingit treballs “compromesos amb el periodisme social” de TVE, RNE, XL Semanal i 20minutos.es. Els guardons atorgats per l’ONCE estan dotats amb 9.000 euros per a cada categoria.

En la de televisió enguany s’ha premiat el reportatge Imparables, de Sara Boldú i M. Isabel Fernández Corella, emès a l’espai Repor de TVE. El veredicte destaca que el treball “és molt natural en les declaracions dels protagonistes”, i que, a més, “és molt verdader perquè està realitzat amb les declaracions d’aquestes persones amb sordceguesa, que enganxen a l’espectador”.

En la modalitat de ràdio s’han guardonat els treballs Koiki o cómo creer en la capacidad i Wafa, la gran cicatriz del maltrato, presentats per Patricia Costa Grande i emesos en el programa Tolerancia cero, de RNE. El jurat destaca “la qualitat d’ambdós reportatges, el muntatge realitzat i el bon tractament de temes que afecten persones amb discapacitat, com pot ser el cas del maltractament”.

Per la seva part, el reportatge ¿Quién dijo discapacitados?, de Priscila Guilayn, publicat al suplement XL Semanal, ha guanyat el premi Tiflos en la categoria de premsa escrita. El veredicte ressalta “la varietat de persones que protagonitzen el reportatge i el bon tractament que es realitza de totes les seves històries d’inclusió i realitat diària”.

Finalment, en premsa digital s’ha distingit el treball Las otras preocupaciones de la vuelta al cole, las de las familias con niños con discapacidad o enfermedades crónicas, amb text de Melisa Tuya i fotografies de Jorge París, publicat a 20minutos.es. El jurat ha valorat “que se centra en allò quotidià, en el dia a dia de les famílies amb preocupacions afegides, en com estaran els seus fills a l’escola, les seves cures…”, i afegeix que “està molt ben explicat”.

Els guardons destaquen aquells treballs que aposten pel periodisme social sobre l’actualitat i que han estat capaços de reflectir els valors relacionats amb la integració i la normalització de les persones amb discapacitat o en risc d’exclusió, així com la supressió de les barreres físiques i mentals.

L’ONCE lliurarà els 21ens Premis Tiflos de Periodisme el 9 de maig en un acte a la Universitat Complutense de Madrid.