Els consells d’informatius de TVE, RNE i RTVE.es han instat els poders executiu i legislatiu a “reprendre” el concurs públic per escollir el nou consell d’administració i la presidència de RTVE.

“La radiotelevisió pública no pot continuar governada per càrrecs provisionals, perquè genera inestabilitat i greus conseqüències per a la nostra tasca diària”, assenyalen els òrgans professionals en un comunicat conjunt. Per aquest motiu, urgeixen a “completar” el concurs públic endegat fa un any i mig i que es troba aturat.

Davant la possibilitat que es canviï el sistema d’elecció, els consells d’informatius reclamen que “sigui el més consensuat possible, de forma que el resultat final reflecteixi la pluralitat de la societat”. A més, adverteixen que estaran “en contra de qualsevol canvi que faciliti el control partidista” de RTVE.

El concurs es va posar en marxa a finals de juliol de 2018 i des de fa un any es troba paralitzat, entre d’altres per les eleccions al Congrés i el Senat d’abril i novembre. A més, hi ha pendents una trentena de reclamacions d’algunes de les candidatures que no van ser escollides entre les 20 finalistes.

Una setmana després de convocar-se el concurs, Rosa María Mateo va assumir el càrrec d’administradora única provisional de RTVE fins que es resolgués el procés, el qual es preveia que s’allargaria pocs mesos. Un any i mig després, la periodista continua com a màxima responsable de l’ens públic.