“Censurar paraules és censurar informació”, afirma el Consell Professional d’Informatius de TV3 arran de la nova “ingerència” de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, que ha prohibit de nou la utilització d’expressions com ‘presos polítics’ o ‘exili’ durant la campanya del 14-F als mitjans de la CCMA.

Com ja va dir fa dos anys, l’òrgan professional ho considera “un acte de censura, incompatible amb el respecte a la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa”. A més, afirma que els magistrats “s’han convertit en censors i, en lloc de pronunciar-se sobre allò que passa, ordenen que es reescrigui el que passa quan no els agrada”.

Per una banda, el Consell defensa que als informatius de TV3 es fa servir la paraula ‘exili’ en els termes que la defineixen tant l’Institut d’Estudis Catalans com a la Reial Acadèmia Espanyola.

Pel que fa a ‘presos polítics’, posa de relleu la contradicció entre el fet que la definició que va formular el Consell d’Europa el 2012 sigui la base del Govern espanyol per assegurar que a Espanya no n’hi ha, i que la mateixa definició serveixi a organismes de suport a presos polítics per afirmar que els activistes i polítics empresonats a Catalunya sí ho són.

“Als mitjans de comunicació de la CCMA ens hi hem referit amb expressions diverses que caben en el pronunciament del Consell d’Europa. La censura sobre la tria que fan els mitjans és això: censura”, rebla el Consell Professional d’Informatius de TV3.