“Censura”, “atac”, “ingerència”, “intromissió”, “creuar una línia vermella”… Aquestes són alguns dels qualificatius utilitzats pels professionals per rebutjar la decisió de la Junta Electoral de prohibir als mitjans de la CCMA la utilització d’expressions com presos polítics o exiliats.

Unes crítiques fetes tant des dels mitjans afectats (consells professionals i comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio) com des d’organismes externs (Col·legi de Periodistes de Catalunya i Grup de Periodistes Ramon Barnils).

El consell professional de TV3 considera la resolució de la Junta Electoral com un “acte de censura, incompatible amb el respecte a la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa”. A més, titlla els magistrats de “censors” que “en lloc de pronunciar-se sobre allò que passa, ordenen que es reescrigui el que passa quan no els agrada”.

En la mateixa línia s’expressa el consell professional de Catalunya Ràdio. “Els magistrats han ultrapassat les seves competències i s’han convertit en una figura que crèiem oblidada. Tornen el censors i temem que la Junta Electoral vulgui iniciar una cacera de bruixes”, alerta. “Censurar paraules és censurar informació”, coincideixen els dos òrgans.

La decisió de prohibir paraules o canviar l’enfocament de les notícies “arbitràriament”, als professionals de televisió i ràdio els remet al Ministeri de la Veritat que Orwell va descriure a 1984. “Avui és ‘exili’ i ‘presos polítics’. Demà ja veurem quines paraules seran qualificades d’indesitjables per partits polítics i, seguidament, prohibides per ses senyories”, etziba el consell professional de TV3.

Sobre la resolució que obliga els mitjans de la CCMA a compensar als partits que no van participar en la manifestació sobiranista de Madrid, el consell professional de la ràdio assenyala que els magistrats “no haurien de tenir cap autoritat” per decidir la programació” dels mitjans públics, sinó que aquesta hauria de recaure “únicament i exclusiva” en els seus professionals.

Per la seva part, els comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio han rebutjat la “restricció de llibertat d’informació” imposada per la Junta Electoral. ”Aquesta ingerència judicial representa un menyspreu inadmissible a la feina dels professionals de la comunicació de la CCMA”, assenyalen en un comunicat conjunt.

Els representants laborals de les plantilles consideren que les juntes electorals “s’extralimiten quan estableixen criteris que no són professionals per sancionar la programació”. Per tot plegat, exigeixen “ara i sempre, poder informar amb llibertat, independència i veracitat”, i rebutgen “qualsevol ingerència, pressió, amenaça o agressió, vingui d’on vingui”.

La junta de govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya entén que la prohibició de l’ús d’expressions és “una intromissió en tota regla a un dels pilars fonamentals de la democràcia, com és la llibertat d’informació i la no ingerència política”. Per a l’entitat, també representa “un menyspreu inadmissible i intolerable a la feina dels periodistes, que queden relegats i menystinguts”.

El Col·legi ha recordat que el 2017 ja va qualificar del “tot inadmissible” que la Junta Electoral decidís com s’havia de fer la informació als mitjans públics emparant-se en una suposada vulneració del principi de neutralitat. “Avui, malauradament, cal insistir en que el verb ‘prohibir’ i llibertat d’informació no són conjugables”, afirma.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils troba “inadmissible” aquesta nova intromissió de la Junta Electoral: “Considerem que entrar a regular el vocabulari que poden fer servir o no és creuar una línia vermella en la llibertat de premsa i el dret a la informació”, diu en un comunicat.

L’entitat també lamenta que els mitjans públics “siguin un cop més una arma llancívola” en el debat polític. “Considerem molt preocupant que s’hagi normalitzat, per interès de certs partits i en determinats espais mediàtics, l’atac constant a TV3 i a Catalunya Ràdio”, assenyala.

En aquest sentit, recorda els informes del Consell de l’Audiovisual que indiquen que els mitjans públics catalans, a més de líders d’audiència, són els més plurals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram