La Junta Electoral Central considera que la manifestació sobiranista del 16 de març a Madrid va tenir “una indubtable incidència electoral” i un caràcter “inequívocament partidista”. Per això, obliga TV3 i Catalunya Ràdio a compensar les formacions polítiques que van obtenir representació en el Congrés en les darreres eleccions i que no van donar suport a la manifestació, amb un total de dues hores en la mateixa franja horària de la retransmissió, i distribuïdes en proporció a la representació parlamentària.

Amb aquesta decisió, la JEC revoca la resolució en sentit contrari de la Junta Electoral Provincial de Barcelona i estima el recurs presentat per Ciutadans. En el seu acord, la JEC insta la CCMA a què durant la resta del període electoral “compleixi de forma escrupolosa les exigències de respecte als principis de pluralisme polític, neutralitat informativa, igualtat i proporcionalitat”.

Amb la seva resolució, la Junta força TV3 i Catalunya Ràdio a minutar la cobertura dels partits polítics també en període electoral, i no només en campanya.

Arguments

La Junta Electoral Central argumenta que la manifestació havia estat convocada per entitats com l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, que “notòriament s’identifiquen amb alguna de les formacions concurrents a les eleccions”. Segons l’òrgan, que s’hi adherissin altres grups i de fora de Catalunya “tampoc resulta concloent, ja que el significatiu és la utilització de missatges anàlegs als defensats per determinades formacions polítiques”, indica utilitzant el mateix raonament que Cs.

A més, la JEC entén que la CCMA no només va vulnerar la Llei electoral per retransmetre la manifestació en directe i de forma íntegra, sinó “també pel desplegament de mitjans”, amb entrevistes a manifestants i actors polítics, així com pel “format televisiu” utilitzat. Així doncs, segons l’òrgan, “es va produir una posada a disposició del mitjà a favor dels interessos partidistes defensats pels convocants de l’acte amb vulneració dels principis de pluralisme polític i neutralitat informativa”.

Sobre el fet que diversos mitjans privats fessin la cobertura de la manifestació sobiranista de Madrid, la Junta Electoral assegura que “no té rellevància, ja que aquests mitjans no estan subjectes al principi de neutralitat informativa, que només es pot aplicar als mitjans públics”.

Antecedents

Per a les eleccions al Parlament de 2015, la Junta Electoral Central ja va obligar la CCMA a compensar els partits que no van participar en la multitudinària manifestació de l’11 de setembre a l’avinguda Meridiana de Barcelona.

En aquella ocasió, davant la manca d’acord amb els partits, que volien escollir els continguts compensatoris a la carta, la junta va acabar condicionant el format de l’espai. Al final, l’especial de compensació va registrar un 1,4% de share i 27.000 espectadors de mitjana a TV3 (i un 0,4% i 8.000 al 3/24), el seu pitjor resultat en aquella franja de diumenge a la tarda.

Posteriorment, en les eleccions al Parlament de 2017, també es va denunciar la cobertura informativa en directe de la manifestació de l’11 de novembre a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics. Aleshores la Junta Electoral també va concloure que TV3 havia vulnerat “els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa”, però va desestimar les mesures compensatòries.

El mes següent, el 7 de desembre, TV3 va evitar emetre en directe la manifestació a Brussel·les Wake up Europe, Democracy for Catalonia, organitzada per l’ANC i Òmnium, per la fiscalització a la qual estava sotmesa. Tot i així, va ser denunciada pel PP i la Junta Electoral va resoldre que la cadena havia tornat a vulnerar la neutralitat informativa per oferir una cobertura excessiva de la mobilització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram