La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha desestimat la denúncia presentada per Ciutadans per la cobertura que TV3 va fer de la manifestació sobiranista del 16 de març a Madrid sota el lema L’autodeterminació no és delicte.

L’òrgan conclou que la transmissió no va vulnerar la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) ni va ser “excessiva”, a diferència del que sosté Cs.

La resolució no és definitiva, doncs el partit taronja portarà el cas davant la Junta Electoral Central, que en altres ocasions ja ha esmenat la de Barcelona.

Els arguments

La Junta Electoral Provincial considera que la manifestació era “un fet noticiable per l’elevat nombre de persones que hi participaven i perquè era la primera vegada que es feia una cosa semblant a Madrid”, i recorda que molts mitjans públics i privats també en van fer una difusió extensa.

La denúncia de Ciutadans argumentava que la manifestació havia estat convocada per associacions que “notòriament s’identifiquen amb algunes de les formacions concurrents a les eleccions”; que tenia el suport de Junts Per Catalunya i Esquerra, i que durant la mobilització “es van utilitzar missatges idèntics als consignats per aquestes dues formacions”.

Sobre aquests aspectes, la Junta de Barcelona valora que”entre les entitats convocants n’hi havia d’arreu de l’Estat i algunes no estaven a favor de la independència, sinó del dret a decidir”. També ressalta que en les intervencions realitzades a l’acte final “cap de les persones” que van intervenir pertanyia a JxCat o ERC, i que “no es va fer cap menció a les eleccions generals ni es va sol·licitar el vot a favor de cap partit polític”.

Per la seva part, Cs afirma que la mobilització era “indiscutiblement” un acte de campanya, i acusa la CCMA de no respectar “el pluralisme polític i social, així com la igualtat, proporcionalitat i la neutralitat informativa”.

Per tot plegat, vol que s’insti la CCMA a adoptar “les mesures necessàries perquè els mitjans que gestiona evitin tornar a incórrer en la falta de neutralitat denunciada”, i reclama “mesures compensatòries informatives”.

Antecedents

En les eleccions al Parlament de 2017, Ciutadans ja va denunciar la cobertura informativa en directe de la manifestació de l’11 de novembre a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics. Aleshores la Junta Electoral va concloure que TV3 havia vulnerat “els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa”, però va desestimar les mesures compensatòries.

Posteriorment, el 7 de desembre, TV3 va evitar emetre en directe la manifestació a Brussel·les Wake up Europe, Democracy for Catalonia, organitzada per l’ANC i Òmnium, per la fiscalització a la qual estava sotmesa. Tot i així, va ser denunciada pel PP i la Junta Electoral va resoldre que la cadena havia tornat a vulnerar la neutralitat informativa per oferir una cobertura excessiva de la mobilització.