Amb l’arrencada del nou període electoral ha tornat la utilització de la Junta Electoral per condicionar la tasca dels serveis informatius de TV3. Ciutadans ha denunciat davant l’òrgan provincial la cobertura que la cadena va fer de la manifestació sobiranista del passat dissabte a Madrid sota el lema L’autodeterminació no és delicte.

El partit taronja considera que la mobilització era “indiscutiblement” un acte de campanya i acusa la CCMA de vulnerar la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG) per no respectar “el pluralisme polític i social, així com la igualtat, proporcionalitat i la neutralitat informativa”.

Així doncs, Cs demana a la Junta que insti la CCMA a adoptar “les mesures necessàries perquè els mitjans que gestiona evitin tornar a incórrer en la falta de neutralitat denunciada”, i reclama “mesures compensatòries informatives”.

‘Caixa de ressonància independentista’

En la denúncia, Ciutadans argumenta que la manifestació havia estat convocada per associacions que “notòriament s’identifiquen amb algunes de les formacions concurrents a les eleccions”; que tenia el suport de Junts Per Catalunya i Esquerra, i que durant la mobilització “es van utilitzar missatges idèntics als consignats per aquestes dues formacions”.

El partit liderat per Albert Rivera entén que la cobertura realitzada per TV3 va anar “més enllà” de la finalitat informativa neutral. “Aquesta idea de l’ús dels mitjans públics com a caixa de ressonància de les candidatures independentistes es pot constatar perquè els informatius tant del migdia com de la nit obren amb la suposada notícia de la manifestació”, assenyala.

En la denúncia, Cs també qüestiona que altres programes de TV3 abordessin la manifestació, com Preguntes freqüents, així com la repercussió en els informatius de l’endemà.

Antecedents

En les eleccions al Parlament de 2017, Ciutadans ja va denunciar la cobertura informativa en directe de la manifestació de l’11 de novembre a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics. Aleshores la Junta Electoral va concloure que TV3 havia vulnerat “els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa”, però va desestimar les mesures compensatòries.

Posteriorment, el 7 de desembre, TV3 va evitar emetre en directe la manifestació a Brussel·les Wake up Europe, Democracy for Catalonia, organitzada per l’ANC i Òmnium, per la fiscalització a la qual estava sotmesa. Tot i així, va ser denunciada pel PP i la Junta Electoral va resoldre que la cadena havia tornat a vulnerar la neutralitat informativa per oferir una cobertura excessiva de la mobilització.