Fa temps que, des de dins, es denuncia la deriva que està agafant RTVE des de que el PP va tornar al Govern espanyol. Entre la poca repercussió de les queixes, el nul cas que els han fet per corregir la tendència i la sensació que el pitjor encara ha d’arribar, els treballadors han decidit plantar-se i han unit forces per fer-se escoltar més enllà del sector.  

Aquest dimecres, els consells d’informatius de TVE i iRTVE van presentar en roda de premsa el document Ante una situación límite, on denuncien la degradació dels serveis informatius de la corporació, i que ja ha rebut l’adhesió de 1.500 treballadors de la plantilla.

Redacció paral·lela

La gota que ha fet vessar el got no ha estat una sinó dues: la contractació a l’estiu de professionals externs provinents de Telemadrid i la Cope per ocupar llocs de responsabilitat editorial, i el nomenament de José Antonio Sánchez com a nou president de la corporació. “Els nivells de manipulació i censura han arribat ja  a uns nivells intolerables”, advertia el president de CdI de TVE, Alejandro Caballero. 

En aquest sentit, com ja van fer a l’estiu, els consells denuncien que la direcció de serveis informatius de TVE ha bastit una “redacció  paral·lela” com en el seu moment es va fer a Canal 9 i Telemadrid.

El document alerta que, després de “dos anys de males pràctiques professionals” en què “els nivells de manipulació i censura han enfonsat la credibilitat” de TVE, aquesta s’apropa “perillosament” al model de les televisions públiques valenciana i madrilenya.

Compromís polític

“És necessari acabar ambla deriva en què una combinació de finançament insuficient i utilització partidista dóna com a resultat el tancament o la reducció a la quasi intranscendència de televisions públiques”, reclamen els consells d’informatius de TVE i rtve.es.

Per aconseguir-ho, consideren “imprescindible” que existeixi un compromís polític de tots els partits de “respecte” a un model de televisió pública independent i plural. “Un compromís de ‘desgovernamentalització’ de RTVE per homologar la nostra radiodifusió pública amb les grans empreses de comunicació de titularitat pública del nostre entorn democràtic”, afegeixen al respecte.

A més, els consells d’informatius exigeixen que en el quadre directiu se situïn gestors i professionals “d’irreprotxable trajectòria”, amb l’única voluntat demostrada de “liderar una televisió al servei de la societat, amb uns serveis informatius en els quals es practiqui un periodisme independent, plural i veraç”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram