Diverses entitats i organitzacions periodístiques han presentat les seves reivindicacions a les candidatures que es presenten a les properes eleccions al Parlament perquè les incloguin en els respectius programes. L’objectiu és obtenir el compromís de les formacions polítiques per posar en l’agenda de la propera legislatura les reformes legislatives necessàries per garantir el dret a la informació de la ciutadania i també per posar fi a la precarietat laboral del sector.

Les reivindicacions estan recollides a 15 accions per a un periodisme digne, document impulsat a finals de 2017 que planteja una sèrie d’actuacions per resoldre els problemaes que pateix el món del periodisme i la comunicació. Tot i que no totes les qüestions són competència del Parlament i la Generalitat, sí que ho són la majoria.

El pentadecàleg reclama a les administracions l’aprovació d’una Llei de drets laborals dels professionals de la informació i la regulació del dret a la informació de la ciutadania. D’aquesta en sortiria un ens regulador independent que fiscalitzaria les subscripcions institucionals i la publicitat als mitjans, les subvencions públiques, els patrocinis o els continguts que no estiguin produïts de manera independents, entre d’altres.

El text també proposa reequilibrar l’agenda informativa i atorgar més pes als continguts de caràcter social; donar més veu a les dones i altres col·lectius infrarepresentats; promoure plans d’igualtat a les empreses i de discriminació positiva; facilitar la creació d’editores sense ànim de lucre, i establir com a matèria l’educació en comunicació a escoles i instituts

15 accions per a un periodisme digne també exigeix que es despartiditzin els òrgans de gestió dels mitjans públics i s’escullin els seus directius amb consens, així com l’eliminació dels blocs electorals i les quotes partidistes en tertúlies i debats.

La petició a les formacions polítiques està signada per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, la Comissió 8-M de Comunicadores i Periodistes, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, Sicom – Solidaritat i Comunicació, i la Xarxa Europea de Dones Periodistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram