Una vintena de personalitats de diferents àmbits socials i professionals del País Valencià han endegat una campanya per impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) on es reclama recuperar el servei públic de ràdio i televisió en llengua pròpia.

La iniciativa es va presentar aquest dimecres al Parlament, que en un mes podria validar-la. Aleshores s’obriria un termini de quatre mesos (ampliables a sis) per recollir un mínim de 50.000 signatures arreu del País Valencià per poder fer arribar la proposta a les Corts, cosa que els impulsors estan convençuts d’assolir. Amb tot, la majoria del PP podria fer que es rebutgés la ILP sense ni tan sols debatre-la.

En el text de la iniciativa es reivindica el dret de la ciutadania a tenir mitjans de comunicació públics en valencià, i es remarca que, des del tancament de RTVV, la valenciana és l’única comunitat amb llengua pròpia que no en disposa per a la seva difusió. En aquest sentit, la ILP recorda que, segons la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (ratificada per Espanya en 2001), els poders públics han de garantir la creació de com a mínim una emissora de ràdio i un canal de televisió en les llengües protegides per aquest conveni, entre les quals el valencià.

La iniciativa també destaca la necessitat de comptar amb una ràdio i una televisió públiques per vertebrar el territori, i subratlla el caràcter estratègic del sector audiovisual per la seva importància social i econòmica.

Els impulsors

La ILP ha estat impulsada inicialment pel comitè d’empresa de RTVV, però es compta amb el recolzament de desenes d’entitats que ja han mostrat la seva predisposició a col·laborar i participar en la campanya de recollida de signatures.

La comissió promotora de la ILP està formada per Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València; Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Josep Lluís Albinyana, jurista i primer president del Consell Preautonòmic (1978-1979); Joan Francesc Mira, escriptor i president d’Acció Cultural del País Valencià; Josep Maria Perea, president de la Plataforma d’Iniciatives Ciutadanes d’Alacant; Josep Almeria, president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana; Ferran Gadea, president de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians; Antoni Mayor, president de la patronal hotelera de Benidorm; Pere Borrego, president de la Falla Na Jordana; Rubén Penya, vicepresident de Gaiata número 8 de Castelló; Lluís Amat, promotor cultural i foguerer d’Alacant; Mar Esquembre, professora de Dret Constitucional a la Universitat d’Alacant, i Anna Lluch, cap del servei d’hematologia i oncologia mèdica de l’Hospital Clínic de València; els pilotaris Josep Cabanes ‘Genovés II’ i Waldo Vila; els escriptors Rafael Chirbes i Carmen Amoraga; el cantant d’Obrint Pas, Xavier Sarrià, i el pintor Manuel Boix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram