L’Ajuntament de Girona ha publicat el llibre La premsa veïnal de Girona. Un model de comunicació i periodisme popular des dels barris (1977- 2021), del periodista i investigador Eloi Camps Durban, un estudi sobre l’evolució de les publicacions de barri que han existit a la ciutat des de la Transició fins a l’actualitat.

El treball és fruit de la cinquena edició de la Beca dels Premis Carles Rahola guanyada per Camps. La recerca ha consistit en l’anàlisi hemerogràfica de les revistes veïnals de què disposa l’Arxiu Municipal de Girona i en una desena d’entrevistes a ciutadans involucrats en la confecció d’aquestes publicacions.

La premsa veïnal de Girona és el primer volum de la nova col·lecció de publicacions municipals Col·lecció Carles Rahola. Beca, editada pel Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament.

El 12 de juliol tindrà lloc la presentació del llibre a l’Institut d’Estudis Nahmànides de Girona, a càrrec de Lluís Costa, director del Campus de Comunicació Cultural i Corporativa de la Universitat de Girona.

Tres blocs

El llibre s’estructura en tres parts. En la primera, el periodista ofereix una breu introducció als conceptes de premsa local, mitjans de comunicació ciutadans i moviment veïnal, que es completa amb una sintètica contextualització històrica de l’evolució urbana de Girona en les darreres sis dècades.

En la segona part, ofereix un perfil de les 20 publicacions veïnals detectades. Cadascuna es contextualitza en la història recent del barri en què apareix, se’n donen les dades descriptives bàsiques i se n’explica la fundació, el tipus de continguts, l’organització interna i l’impacte al barri.

Finalment, en la darrera part l’autor analitza i interpreta els resultats per inferir les característiques comunes del model de premsa veïnal gironina.

Eloi Camps Durban ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i ha treballat en comunicació institucional i corporativa. Actualment és investigador predoctoral a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. El periodista també és autor dels llibres Fem-nos escoltar! Història de les ràdios ciutadanes de l’espai català de comunicació (1977-2017) (2019) i Mig segle de fressa. El rock i el folk a Banyoles i al Pla de l’Estany (2018).