Les manifestacions de dissabte a València, Castelló i Alacant contra el tancament de RTVV no canviaran la decisió del Govern valencià. Les peticions d’escoltar el “clamor popular”, aturar el tancament de la radiotelevisió pública i seure a negociar una “sortida de consens” que va fer la presidenta del comitè d’empresa, Salut Alcover, no seran ateses. “La decisió ja està presa i ja ho hem dit per activa i per passiva”, va etzibar el president Alberto Fabra l’endemà de les manifestacions. Segons l’organització, la mobilització va reunir 60.000 persones a València i va rebre el suport de més de 160 entitats.

De fet, ja hi ha data per aprovar el tancament de RTVV: el 27 de novembre, quan el ple de les Corts debatrà i votarà una proposició no de llei per suprimir la prestació del servei públic de ràdio i televisió. Un cop la cambra hi doni el vistiplau, com previsiblement passarà si tots els diputats del PP hi voten a favor en bloc, el tancament podria ser imminent un cop s’hagi publicat al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Mentre això no passi, el Consell intenta controlar les emissions de RTVV, autogestionades pels treballadors des de l’anunci de tancament, per la qual cosa la setmana passada va nomenar, gràcies a un decret llei d’urgència, cinc nous membres del consell d’administració, un dels quals, Ernesto Moreno, també és el nou director general. Els cinc escollits són professionals vinculats al PP (algun d’ells hi està afiliat).

70 milions d’euros en acomiadaments

Segons el portaveu i vicepresident del Govern, José Císcar, el cost per acomiadar els 1.700 treballadors (un cop es readmetin els afectats per l’ERO anul·lat) serà de 70 milions d’euros: 30 milions per als treballadors ja acomiadats, que cobraran 45 dies per any treballat en lloc del 22 que van rebre; 30 més per als treballadors no afectats per l’expedient, i 10 milions per als salaris de tramitació.

A banda, Císcar ha descartat que, un cop tanqui RTVV, el Consell participi directa o indirectament en un nou projecte de televisió privada, tal com havia apuntat l’ABC.