La fiscal en cap de Barcelona ha obert una investigació per un presumpte delicte d’injúries als cossos de seguretat pel gag del programa humorístic Està passant, de TV3, en què es criticava l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant les protestes contra la sentència del procés.

La denúncia la van interposar quatre organitzacions sindicals de Mossos: el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME), el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i l’Associació de Comandaments de la Policia Catalana (COPCAT).

En l’esquetx, emès el 16 d’octubre, l’humorista Magí ‘Modgi’ feia sàtira sobre l’actuació dels Mossos utilitzant imatges de gossos guarnits com policies, als quals dedicava alguns improperis. Després de conversar amb l’humorista Jair Domínguez i el presentador i director del programa, Toni Soler, en Magí tancava el gag advertint que la culpa del comportament dels gossos és dels amos, moment en què apareixia en pantalla una foto del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Les quatre organitzacions sindicals de Mossos van demanar que s’obrissin diligències d’investigació contra ‘Modgi’, Jair Domínguez i Toni Soler per un suposat delicte d’odi i un altre d’injúries contra funcionaris públics.

El primer que feia la denúncia policial era apuntar que “la idea d’anomenar ‘gossos’ als policies no és nova, sinó que ja va ser també utilitzada per cercles paral·lels a ETA” contra la Guàrdia Civil. També assegurava que el gag “no pot emparar-se en els criteris de llibertat d’expressió ni en un suposat animus iocandi”.

Disculpes del programa

El 24 d’octubre, després de transcendir la denúncia, Toni Soler va abordar la qüestió durant l’emissió de l’Està passant, i va defensar que l’esquetx era un “contingut humorístic, que s’ha de tractar com a tal, i no fora de context com s’ha afanyat a fer un sector de la premsa”.

Soler va demanar disculpes als agents dels Mossos que s’haguessin sentit ofesos, al reconèixer que en el gag hi van haver “analogies i expressions poc afortunades” i que es van “equivocar”.

Amb tot, el director del programa també deixava caure que hi havia molta gent a Catalunya que estava esperant disculpes per les actuacions policials postsentència.