Estruch, Gendrau, Antich, Capdevila, Escuder, Serrà i Climent, durant la roda de premsa (foto: Maria Cerezuela).

Arran de la censura a les revistes en català per part del nou equip de govern de l’Ajuntament de Borriana, de PP i Vox, l’APPEC Editors de Revistes i Digitals, Plataforma per la Llengua i la Federació Llull han anunciat una campanya coral per incentivar la societat civil en la subscripció de revistes en català. “Impulsarem la campanya de subscripcions més massiva, extensa i intensa de la història dels Països Catalans”, ha dit el president de l’APPEC, Germà Capdevila, en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes.

“Facilitarem la subscripció a les revistes en català a entitats culturals, associatives i veïnals de tots els pobles on actuï la censura”, ha assegurat Capdevila. De la campanya, el president de l’APPEC ha reconegut que serà “positiva, orgullosa, valenta i alegre”, i que té com a objectiu “estimular i incentivar que tothom que s’estimi aquest país, aquesta cultura i aquesta llengua pugui accedir a qualsevol de les 200 capçaleres que formen part de l’APPEC”. I ha reblat que “arribarem a tots els racons i posarem totes les facilitats”.

“Impulsarem la campanya de subscripcions més massiva, extensa i intensa de la història dels Països Catalans”, ha dit Germà Capdevila

Segons Capdevila, la campanya, prevista per al setembre, “accelerà plans que ja estàvem preparant per enfortir la difusió de les revistes en català”, i ha deixat clar que “no és una reacció, sinó accelerar un projecte que treballàvem des de fa temps”.

Denúncia a Europa i mocions als ajuntaments

Entre les accions previstes, Germà Capdevila ha explicat que l’APPEC tramitarà una denúncia formal a les institucions europees i al Síndic de Greuges del País Valencià, i promourà mocions als ajuntaments a favor de la pluralitat lingüística. A més, té previst reunir-se amb els representants de les màximes institucions catalanes i amb els representants de les revistes en llengua catalana del País Valencià i les Illes Balears.

Capdevila ha refermat que “som incombustibles, no podran amb nosaltres, no desapareixerem. Hem resistit moltes envestides i ens n’hem sortit”. I ha afegit que “plantarem cara per respondre cada agressió”.

Antich: “Un fet aberrant del sistema democràtic”

Xavier Antich, durant la seva intervenció (foto: Maria Cerezuela).

El president d’Òmnium Cultural i de la Federació Llull, Xavier Antich, ha titllat l’acció del govern de Borriana “d’atac flagrant”, i considera que “és un exemple” del que està passant darrerament als Països Catalans: “L’extrema dreta ha posat en marxa una autèntica croada contra la llengua i la cultura catalanes, ha usat les institucions catalanes per atiar l’odi contra Catalunya”.

Antich ha defensat les revistes en català: “Tenen en comú la llengua”. Així, ha qualificat l’atac com “un escàndol, un fet insòlit i aberrant en un sistema democràtic. És censura i feixisme”. I ha afegit que “davant de la repressió, ens pertoca com a societat civil plantar cara per parar els peus, ens cal resistència nacional”.

Escuder: “Si no parles en llengua castellana, fas nosa”

Des de Plataforma per la Llengua, el seu president Òscar Escuder ha manifestat que “es tracta d’un atac exclusivament a la llengua. No és el primer, és un atac més”. Escuder ha criticat la inversió feta per l’Estat espanyol en llengua catalana des de 2016 als territoris de parla catalana (un 36% a Catalunya). També ha anunciat una concentració davant de la biblioteca de Borriana prevista per dilluns vinent.

En l’acte també han intervingut Eliseu Climent, editor d’El Temps; Mònica Estruch, directora de Cavall Fort; Lluís Gendrau, director editorial d’Enderrock, i Màriam Serrà, directora de Llengua Nacional; algunes de les revistes afectades per la decisió del regidor de Cultura de Borriana.

Erra: “Hem de fer front comú”

En primer pla, Laura Vilagrà, Anna Erra i Oriol Duran (foto: Maria Cerezuela).

En l’acte han assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran.

Anna Erra ha assegurat que “és un atac més a la llengua catalana, i per això hem de fer front comú per aquest atac i els que vindran. La llengua és el pilar del nostre país”. D’altra banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà ha reconegut que el veto de Borriana és “una aberració contra la llengua i la cultura catalanes. Ningú té dret a censurar-les”.

L’AMIC, en suport a les revistes en català

L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació ha donat tot el suport a les publicacions afectades (Camacuc i El Temps són associades) i per extensió a totes les publicacions editades en català tant al País Valencià com a la resta de territoris de parla catalana.

En un comunicat, el president de l’AMIC, Ramon Grau, ha manifestat que “hem de plantar cara amb tota la contundència i rotunditat, perquè fets com aquests, que ens fan retrocedir a les èpoques més fosques del franquisme, no els podem tolerar i hem de combatre”.

Rebuig al veto de PP i Vox a les revistes en català a Borriana
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram