Foto: Violeta Gumà / ACN

El Jardí del Palau Robert de Barcelona acull l’exposició Tots els colors del negre, del fotoperiodista Jordi Borràs, basada en el llibre homònim que recull la investigació periodística sobre els moviments de l’extrema dreta a Europa. La mostra, que es pot visitar fins al 26 de febrer, compta amb textos de la periodista Núria Cadenes i fragments d’assajos del pensador Michael de Montaigne.

L’exposició és una col·laboració entre el Palau Robert i el Festival Clàssics, i serveix per unir dues edicions del certamen, la quarta (que va finalitzar el 21 de desembre) i la cinquena corresponent a 2023. La mostra també és la primera a la zona verda del centre després de tres mesos de tancament per sanejament.

La inauguració de l’exposició va tenir lloc dimarts i va comptar amb les intervencions de Jordi Borràs; el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Oriol Duran, i la directora general de Difusió, Eva Pomares.

Virus mundial

L’exposició inclou fotografies de Catalunya i l’Estat espanyol, així com de Suècia, Polònia, Letònia, Alemanya o França. L’objectiu és mostrar com, en cada país, l’extrema dreta “pren les seves formes” i assumeix les seves “diferències”, apuntava l’autor dimarts en declaracions a l’ACN. “La idea era explicar que és un virus estès per tot el món”, afegia.

El motor de l’exposició és la necessitat que Borràs va sentir de “posar imatges a un llibre bàsicament narratiu”, i la proposta del Festival Clàssics creu que hi encaixa molt. Al seu entendre, el concepte d’identitat era “perfecte” per explicar què passa quan aquestes “emmalalteixen i arriben posicions més extremes i excloents”.

“És un repàs d’aquestes identitats excloents, de l’extrema dreta a arreu d’Europa i, també, a casa nostra”, assenyala el fotoperiodista. “Hem d’entendre que és un virus a escala mundial i que no en quedarem indemnes. El Tots els colors del negre és l’inici d’una nit molt i molt fosca que tot just ara comencem a veure”, rebla.

“És una exposició adequada al moment en què vivim, no només a Europa, sinó també al continent americà”, va assenyalar en la cloenda de la inauguració Oriol Duran.

“S’ha de generar esperit de consciència, armes intel·lectuals i socials, espais de reflexió i crear vacunes contra l’extrema dreta”, va apuntar Eva Pomares en l’obertura de l’acte.

Jordi Borràs recentment ha guanyat la desena edició del Premi Josep Maria Planes de periodisme d’investigació i crítica social pel llibre que inspira l’exposició, Tots els colors del negre. L’extrema dreta a l’Europa del segle XXI (Ara Llibres).