El diari que dirigeix Pedro J. Ramírez ha estat obligat pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha reincorporar de manera “immediata” als seus llocs de treball inicials i a pagar el salari de dos anys a cinc fotògrafs que havien estat acomiadats i que havien demandat l’empresa als tribunals. En total, a Unidad Editorial la broma podria costar-li més d’un milió d’euros, segons informa el comitè d’empresa, entre multes, salaris i les quantitats pagades als fotògrafs que han hagut de fer la feina que no s’ha encarregat als demandants.

El cas es remunta a l’octubre del 2008, i va afectar inicialment vuit fotoperiodistes que portaven entre 9 i 19 anys treballant a l’empresa sense contracte (tres d’ells van arribar a un acord d’indemnització), els quals van demandar l’empresa després d’intentar que es regularitzés la seva situació. El jutjat els va donar la raó, però el diari propietat de la societat italiana RCS Mediagroup va recórrer i el TS ha donat la raó als treballadors.

A més, la direcció d’El Mundo, va posar els cinc fotògrafs a desenvolupar altres tasques, i el comitè d’empresa va exigir, tal com també ho feia la Inspecció de Treball, que posés fi a les “represàlies” contra els demandants i els reincorporés als seus llocs de treball. Ara, el diari s’enfronta a una forta sanció per la negativa a complir les sentències.