Les denúncies de la gestió del sistema sanitari català li poden costar una segona querella a la revista de la Selva i l’Alt Maresme. Almenys aquesta és la intenció de Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar i actualment diputat de CiU i president de la comissió de salut del Parlament: aquest dimecres va anunciar que demandarà els editors de Cafè amb Llet per “injuries i difamacions”, per les informacions fetes públiques el passat dilluns sobre el projecte d’informe 29/2005-IP de la Sindicatura de Comptes. Crespo considera que les informacions aparegudes tenen com a “únic objectiu” realitzar un “atac” a la seva imatge.

Amb tot, el diputat només apunta cap a la modesta publicació i s’oblida d’El País, que un dia després que Cafè amb Llet es va fer ressò de la informació i la va ampliar i amplificar. “Sembla que el Govern de CiU estigui fent servir els jutjats per crear por entre periodistes i mitjans… sembla que ens estan fent servir d’advertiment per a qualsevol que s’atreveixi a parlar sobre sanitat posant denúncies sense cap ni peus”, assegura el director de Cafè amb Llet, Albano Dante Fachin.

Cas tancat

L’informe a què fa referència Crespo, que mai ha vist la llum, recollia diverses irregularitats que suposadament l’afavorien a ell i la seva dona amb diners de la Corporació de Salut de la Selva i Maresme. Tot i així, el 2006, el ple de la Sindicatura va decidir no enviar-lo al Parlament.

Crespo remarca que aquest és un “cas tancat”, ja que la Sindicatura no el va aprovar amb l’únic vot particular en contra del síndic redactor de l’informe, Agustí Colom, que ho era a proposta d’ICV. Els altres sis síndics que van votar en contra de fer públic l’informe havien estat proposats per CiU, PSC, PP i ERC.

A més, qui va ser alcalde de Lloret entre 2003 i 2011, subratlla que la Sindicatura va enviar l’informe al Tribunal de Comptes de Madrid per a la depuració de possibles responsabilitats comptables, i que després de desestimar la demanda i que cap de les parts va presentés recurs a la sentència, va declarar ferma la sentència i va arxivar el cas.

El director de Cafè amb Llet, Albano Dante Fachin, reconeix que el ple va tombar l’informe, però remarca que Colom “va fer objeccions molt serioses” sobre la decisió. A més, troba “rellevant” que el Tribunal de Comptes no hagués tingut accés a l’informe elaborat per Colom, sinó a un de previ i incomplet de la Intervenció General que va originar que la Sindicatura decidís ampliar-lo.

Aquesta mateixa setmana, ICV-EUiA ha demanat al Parlament que es faci públic l’informe, petició que Esquerra i Ciutadans ha recolzat.

Segona demanda

De confirmar-se, aquesta seria la segona demanda a la que s’enfronta Cafè amb Llet per les seves informacions sobre la gestió de la sanitat catalana. El proper 13 de juny, els seus responsables han d’anar a la Ciutat de la Justícia per una querella presentada per Josep Maria Via, president del Consorci Parc Salut Mar, membre del consell d’administració del Consorci de Salut i Social de Catalunya, així com del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari del Govern català. Des de fa uns dies, nombroses persones estan recolzant la revista a través del web lademandadevia.org.

“El Govern de CiU vol perpetrar les seves retallades sense testimonis i en silenci, sense periodistes que preguntin”, afirma el director de la publicació. En aquest sentit, recorda que totes dues denúncies són per honor: “Encara és hora de que ens diguin quina dada és incorrecta. Estem disposats a rectificar… I, per cert, encara no han respost a cap ni una de les preguntes que se’ls ha fet”, rebla Albano.