Aquest dimecres, el Govern porta al Parlament la proposta de reforma de les lleis audiovisuals catalanes que, entre d’altres, preveu la reducció de consellers del CAC i la CCMA, que el president d’aquest darrer ens assumeixi també les funcions del director general, i que els membres del Consell Assessor de Continguts i Programació passin de 21 a 14. Coincidint amb la seva arribada a la Cambra, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha tornat a mostrar el seu rebuig a una reforma que considera “una involució vestida d’austeritat i d’eficàcia”.

Per tot plegat, l’organització fa una crida al Govern a “replantejar el fons i la forma” de la seva proposta, en considerar que “no sols no millora l’actual legislació i la pacifica, sinó que com que no es farà per consens serà font de nous conflictes polítics, sempre dins la lògica dels partits d’apropiar-se en exclusiva o de repartir-se el control dels mitjans de la CCMA”.

Per això, el Sindicat reclama als parlamentaris que “no facin marxa enrere en el procés obert amb el debat audiovisual del 1999, que va obrir una via d’avenç cap a la independència dels mitjans públics que no pot ser defraudada per interessos partidistes de curta volada”.

Dubtes sobre les motivacions

L’SPC assegura que si es tracta d’estalviar, reduir el nombre de consellers de la CCMA de 12 a 5 no és l’única opció, i suggereix que també se’ls pot “rebaixar el sou substancialment” o “eliminar-ne la plena dedicació”. El Sindicat considera que la proposta del Govern “només seria acceptable” si canviessin els criteris d’elecció dels consellers; és a dir, que “no responguin en primer lloc a l’afinitat política o ideològica”, sinó als definits a la llei de capacitat i experiència professional. “Però és dubtós que aquest sigui el cas, i no pas la voluntat de controlar per una majoria de tres un òrgan de cinc. O bé de quatre en un de set” afegeix.

Pel que fa a la rebaixa de 21 a 14 membres el Consell Assessor realitzada amb arguments econòmics, l’organització sindical considera que “no deixa de ser la xocolata del lloro, si atenem a què només cobren dietes per cada reunió mensual”. El sindicat recorda que aquest organisme, previst en totes les legislacions audiovisuals públiques, sí ha de respondre “a criteris de representativitat social i del sector, per enriquir i aportar el punt de vista de la ciutadania”.

Així, l’SPC considera que la seva reducció “no argumentada” també es pot veure com “un intent de limitar la contribució de la societat per millorar els continguts de la radiotelevisió pública”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram