Foto: Pau Cortina / ACN

La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà, ha demanat un augment de l’aportació de la Generalitat per fer front a inversions “inajornables” en continguts i tecnologia, ja que l’ens es troba en una situació “d’insuficiència pressupostària” per aquest 2022.

En la seva primera compareixença al Parlament, Romà ha explicat que el pressupost disponible de la CCMA actualment és “pràcticament nul” un cop descomptades les despeses recurrents i els contractes compromesos per l’anterior consell de govern.

El motiu és que la CCMA treballava amb un avantprojecte de pressupost que preveia una aportació pública de 292,5 milions d’euros, mentre que la Llei de Pressupostos de la Generalitat n’assigna 243,5. És a dir, una diferència negativa de 49 milions.

Això vol dir que s’han esgotat els diners del pressupost quan encara falta contractar la programació del darrer trimestre, realitzar la majoria d’inversions tecnològiques necessàries, i destinar recursos a la creació i distribució de continguts a públics estratègics, entre d’altres.

“És un problema que arrosseguem de fa anys, però necessitem que s’incrementi aquesta aportació pública per afrontar els reptes urgents pel 2022, alguns dels quals són inajornables, no podem deixar que se’ns escapin els trens”, ha dit la presidenta de la CCMA.

Inversions pendents

Entre les inversions pendents d’executar, Rosa Romà ha explicat que encara falta completar les programacions de tardor dels mitjans públics, ja que es vol comptar amb una oferta temàtica competitiva i de qualitat més enllà dels serveis informatius.

A més, Romà ha ressaltat que aquest any s’han d’impulsar els continguts adreçats als públics infantil i juvenil, adaptant-la als nous hàbits de consum, així com augmentar la inversió en produccions i coproduccions.

La presidenta de la CCMA també ha dit que cal desplegar les inversions tecnològiques i substituir els equips obsolets; invertir en eines, canals i plataformes digitals, i afrontar l’increment del cost de l’energia.

En la seva intervenció, Romà ha recordat que la CCMA pateix un “infrafinançament crònic”, i que des de 2010 els recursos disponibles s’han reduït en 142 milions d’euros, dels quals 78 milions corresponen a l’aportació pública. Aquesta retallada, ha remarcat, té un “gran impacte” en la despesa destinada a producció externa.

Rosa Romà ha comparegut al Parlament a petició pròpia per explicar els reptes transformacionals que està duent a terme el nou consell de govern de la CCMA. Posteriorment s’ha celebrat l’habitual sessió de control amb les preguntes dels diferents grups parlamentaris, a la qual s’han afegit els directors en funcions de TV3 i Catalunya Ràdio, Sígfrid Gras i Jordi Borda, respectivament.