El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha aprovat el pla de cobertura per a la campanya de les eleccions generals del 20 de desembre, el qual flexibilitza el seguiment que en facin seus mitjans i introdueix la proporcionalitat ponderada als informatius.

El pla s’ha realitzat seguint de nou els criteris avalats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya, i incorporant les recomanacions “més rellevants” al respecte de la resolució del Síndic de Greuges de setembre i de la moció aprovada pel Parlament al juliol.

En concret, el pla de cobertura de la campanya del 20-D, preveu:

  • Evitar l’aplicació d’una proporcionalitat matemàtica estricta. El consell de govern proposa aplicar una “proporcionalitat ponderada” en lloc de “directa”, ja que entén que aquest model encaixa dins d’unes “formes molt més flexibles i respectuoses amb el dret a la informació” per “aconseguir la proporcionalitat” que reclamava la resolució del Síndic de Greuges.
  • No establir rígidament l’ordre de les notícies en els espais informatius en funció dels resultats electorals. D’aquesta manera, l’ordre de les informacions es podrà modificar en funció de l’actualitat informativa, amb l’objectiu de facilitar als ciutadans la comprensió de les notícies interrelacionades.
  • Restringir l’aplicació de la proporcionalitat ponderada només als informatius, quedant exclosos de qualsevol proporcionalitat en funció dels resultats tant els debats com les entrevistes (pràctica impulsada des de fa anys per la CCMA).
  • Fixar que la durada total diària dels espais informatius sobre les eleccions del 20 de desembre sigui variable en funció de l’interès informatiu. El consell de govern entén que no fer-ho així “donaria rigidesa als espais i condicionaria negativament la qualitat dels serveis informatius”.
  • Produir totes les imatges o continguts audiovisuals amb mitjans propis de la Corporació. Amb caràcter excepcional, i degudament justificat, els professionals podran fer servir un altre senyal realitzat. Així, no s’acceptarà cap senyal realitzat per les formacions polítiques si es denega l’entrada a TV3 o Catalunya Ràdio.

El president de la CCMA, Brauli Duart, afirma que, amb el pla aprovat, el consell de govern “actua aplicant el marge de discrecionalitat de què gaudeix per tenir en compte fórmules de ponderació més flexibles per decidir sobre la durada de les notes informatives sobre cada força política”, atenent el suggeriment efectuat pel Síndic de Greuges.

Duart també destaca que, amb aquesta flexibilitat, “es reforça el rigor dels serveis informatius de la CCMA, escollits majoritàriament pels catalans per seguir l’actualitat informativa, tal com confirma la darrera onada del Baròmetre d’Opinió Pública”, el qual indica que un 45,3% segueix els informatius de Televisió de Catalunya i un 33% els de Catalunya Ràdio, liderant ambdós mitjans l’oferta informativa a Catalunya. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram