Una setmana després de lamentarla reducció de l’oferta lingüística que suposa el tancament d’emissores catalanes a Perpinyà, la Comissió Europea ara admet que no té competències per impedir que es tanquin els repetidors de TV3 al País Valencià.

“La diversitat lingüística és una part important de la identitat d’Europa i creiem que els mitjans de comunicació són essencials per promoure el multilingüisme”, va afirmar la setmana passada el portaveu comunitari de Multilingüisme, Dennis Abbott. Tot i així, va recordar que són els estats membre “els que controlen els sistemes de transmissió”. “La CE no pot anar a València i dir: ‘Heu de permetre l’emissió de cadenes d’una altra part d’Espanya’”, va afegir Abbott.

Pel que fa al tancament de les ràdios de Perpinyà, el portaveu europeu es va manifestar en el mateix sentit: “La CE no pot actuar ni obligar a acceptar cadenes de la regió veïna”.

L’antieuropeisme de Camps

Toni Gisbert, portaveu d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària de la majoria de repetidors de TV3, va relativitzar les declaracions d’Abbott i va destacar que la seva estratègia per mantenir les emissions de la cadena catalana no comporta de moment l’apel·lació a una intervenció de la Unió Europea.

“Som conscients de les limitacions de la UE, que és una unió d’estats en què, en últim terme, la sobirania radica en els estats. I és per això que hem impulsat la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió sense Fronteres, que és una proposta de projecte de llei d’àmbit estatal”, va manifestar divendres Gisbert.

Tot i així, va reconèixer l’aposta de la CE per la diversitat lingüística i va convidar Camps a prendre’n nota. “El Govern valencià hauria de fer una reflexió, perquè està anant en contra dels principis lingüístics que alimenten la UE, que tard o d’hora es plasmaran en alguna base legal a tot el continent. En aquest sentit, el president de la Generalitat és un antieuropeista”, va assenyalar el coordinador d’ACPV.

Font: ACN/El Punt