La Comissió Europea ha decidit retirar la denúncia que havia presentat contra Espanya per imposar una taxa a les operadores de telecomunicacions per finançar RTVE. La decisió ha arribat després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sentenciés que el model de finançament de la televisió pública francesa, en el qual es va basar el Govern de Zapatero, és compatible amb la legislació comunitària i no restringeix la competència dels estats membres, que va ser l’argument que va utilitzar la Comissió Europea per recórrer-la.

El 2009, França va imposar una taxa del 0,9% a les telecos per finançar l’eliminació progressiva de la publicitat a la televisió pública. Però la CE va recórrer als tribunals assegurant que la mesura incomplia la directiva comunitària sobre telecomunicacions, en considerar que les taxes específiques cobrades a les operadores han d’estar relacionades directament amb la cobertura dels costos de regular el sector.

El 2010, Espanya va copiar el model francès i també va aplicar una taxa del 0,9% a les operadores de telecomunicacions en el nou model de finançament de RTVE, i igualment va ser denunciada per la CE. La resolució del tribunal europeu estava prevista per al setembre, i una sentència en contra podria haver fet tornar la publicitat a TVE.

El TJUE, però, a finals de juny va sentenciar que l’impost a les telecos no és una taxa administrativa en el sentit de la directiva, ja que aquesta no està vinculada a l’accés  al mercat de les comunicacions electròniques o a la concessió de radiofreqüències o números, sinó que grava l’activitat de les empreses, que consisteix en oferir serveis electrònics, la qual cosa no està coberta per les normes europees.