El Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar publiquen la propera setmana Feixisme persistent, d’Alba Sidera, el setè llibre de la col·lecció Periodistes que impulsen conjuntament des de 2013. El treball ofereix totes les eines per entendre l’ascens de l’extrema dreta a Itàlia, situant-la dins del marc europeu i en paral·lel amb l’auge a l’Estat espanyol.

El llibre combina relats en primera persona amb anàlisis i cròniques que retraten la Itàlia que ha permès que emergís amb força la figura de Matteo Salvini: des del blanqueig del feixisme de l’era de Berlusconi fins a la responsabilitat del centreesquerra, la col·laboració del Moviment 5 Estrelles, el fenomen CasaPound, el terrorisme nazifeixista i el paper dels mitjans de comunicació.

“Mirar cap a Itàlia sol ser sempre útil per saber què pot acabar passant a l’Estat espanyol; la situació del país transalpí no fa presagiar gaire res de bo”, diu Sidera. “Allò realment important no és Salvini, sinó el context que ha permès que sorgís una figura com la seva. Si no hagués estat ell, hauria estat un altre. I és que el feixisme no va morir a la plaça Loreto amb Mussolini penjat de cap per avall. El seu ferment continuava latent”, afegeix l’autora.

Sobre l’ascens de l’extrema dreta a Espanya, Sidera assenyala que “l’aparició de Vox a les institucions no només ha dretanitzat la resta de partits, sinó que ha culminat un procés de banalització del feixisme que significa un punt de no-retorn”.

La col·lecció Periodistes publica textos d’interès general i d’impacte mediàtic que han estat silenciats o tractats insuficientment pels mitjans de comunicació escrits per membres del Grup Barnils. El primer llibre de la col·lecció va ser Et presento el jutge Garzón, de Sònia Bagudanch, i van seguir-lo Castor: la bombolla sísmica, de Jordi Marsal; Els senyors del boom, de Gemma Garcia Fàbrega; El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas; Desmuntant Societat Civil Catalana, de Jordi Borràs; Cas Mercuri, la galàxia Bustos, de Sara González, i ara Feixisme persistent, d’Alba Sidera.