La Federació Internacional de Periodistes ha documentat 68 assassinats de professionals de la informació durant el 2022 en atacs selectius, 21 més que l’any anterior. Així doncs, es trenca la tendència a la baixa dels darrers anys. Als 68 assassinats, la FIP hi suma 11 professionals morts accidentalment mentre treballaven.

“Aquestes xifres demostren que la crisi de seguretat en el periodisme no té fi, i representen una amenaça real del retorn a la via lliura contra els i les professionals dels mitjans de comunicació en moltes parts del món”, alerta el secretari general de la FIP, Anthony Bellanger.

Per països, el major nombre de periodistes assassinats durant l’any passat es va donar a Ucraïna, amb 12, a causa de la guerra iniciada per Rússia. A més, destaquen els 11 assassinats a Mèxic i els 7 d’Haití.

Per zones, Amèrica és la que va registrar més homicidis, 30, seguida d’Àsia-Pacífic amb 16; Europa 13; Orient Mitjà i el món àrab amb 5, i l’Àfrica amb 4.

La Federació Internacional de Periodistes ha fet de nou una crida per incrementar la protecció dels professionals de la informació.

Manca de voluntat política

“L’augment d’assassinats de periodistes i altres treballadors dels mitjans de comunicació és un motiu de greu preocupació, i suposa un nou toc d’atenció als governs de tot el món perquè actuïn en defensa del periodisme, un pilar fonamental de la democràcia”, apunta Bellanger.

“La manca d’acció només servirà per encoratjar els qui tracten de suprimir la lliure circulació d’informació i de soscavar la capacitat de la ciutadania per demanar comptes als seus dirigents, fins i tot per garantir que els qui tenen poder i influència no s’interposin en el camí cap a societats obertes i inclusives”, afegeix.

Davant de la “manca d’acció i voluntat política” dels governs per fer front a la impunitat dels crims contra els periodistes, la FIP reclama una Convenció internacional de les Nacions Unides dedicada a la protecció dels professionals dels mitjans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram