La Fiscalia de Madrid ha recorregut la decisió del Jutjat d’imputar una dotzena de periodistes de vuit mitjans per publicar el contingut del sumari de la causa de l’Audiència Nacional contra els CDR detinguts el 23 de setembre per un suposat delicte de terrorisme, ja que entén que la seva actuació estava “plenament emparada” pel dret a la informació.

En el seu recurs, la Fiscalia afirma que la informació publicada “compleix amb els requisits constitucionals d’informació veraç i interès públic”, de manera que no pot ser constitutiva del delicte de revelació de secrets, tal com assenyala el Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid.

Els periodistes investigats treballen a Cadena SER, El Mundo, El País, ABC, El Confidencial, La Vanguardia, El Español i RTVE, i han estat citats a declarar el 29 de novembre. La Fiscalia considera que no se’ls pot exigir responsabilitat penal ja que actuaven en “l’exercici legítim de la seva professió”.

La Fiscalia sí adverteix que els fets denunciats per les defenses podrien ser constitutius d’un delicte de revelació de secrets d’un procediment judicial, però recorda que el Codi Penal estableix que hi poden incórrer “advocats, procuradors, jutges o membres d’un tribunal, fiscals, lletrats de l’Administració de Justícia, funcionaris o particulars que intervinguin en el procés”, però no periodistes ni mitjans.

Amb tot, afirma que sí se’ls podria citar a declarar com a testimonis per investigar com s’ha obtingut la informació i identificar l’autoria del delicte.