La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana ha endegat una campanya per reclamar la reciprocitat plena i la consolidació de l’espai de comunicació en català. Ho fa amb un manifest obert a adhesions i amb la difusió de vídeos protagonitzats per personalitats de l’àmbit audiovisual. La campanya es va presentar dijous a Barcelona i properament ho farà a Palma i València.

Amb aquesta iniciativa, la FOLC reclama de nou que Catalunya, Illes Balears i País Valencià recuperin un múltiplex públic que faciliti la reciprocitat en les emissions de les respectives corporacions públiques de ràdio i televisió. Al febrer, la Federació va presentar al·legacions en aquest sentit al nou Pla tècnic de la TDT per al segon dividend digital, però van ser rebutjades pel Govern espanyol. La Federació sosté que hi ha espai radioelèctric disponible i que no és una qüestió tècnica, sinó política.

En paral·lel, la FOLC demana més col·laboració dins de l’espai de comunicació en català. En concret, insta les tres corporacions a fer tot el possible per oferir els seus continguts en totes les plataformes de difusió en línia (serveis IPTV, OTT, HbbTV) en tots els territoris de parla catalana, facilitant al màxim aquesta reciprocitat en les televisions connectades i altres pantalles digitals. L’entitat creu que CCMA, IB3 i CVMC haurien d’anar més enllà de les actuals col·laboracions i treballar en projectes comuns que enforteixin l’espai de comunicació en català, especialment de cara al públic infantil i juvenil.

Un cop s’hagi fet una bona difusió de la campanya, la FOLC vol mantenir reunions amb els responsables de les corporacions públiques de Catalunya, Illes Balears i País Valencià per concretar un calendari d’aplicació dels objectius, a partir dels compromisos manifestats en la taula rodona de maig de 2017, amb representants de CCMA, IB3 i CVMC.