El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha distingit Maria Contreras Coll amb el Premi Nacional de Cultura pel seu “talent” com a fotògrafa documental i la seva proposta de retratar la societat des d’un punt de vista íntim i amb perspectiva de gènere.

El jurat destaca que Contreras Coll ha fet reportatges socials viatjant per tot el món, i actualment treballa per a The New York Times i és exploradora de National Geographic, entre d’altres.

El veredicte també recorda que, com a guanyadora de la primera edició de la Beca Joana Biarnés per a joves fotoperiodistes, Maria Contreras Coll està fent un treball sobre la violència sexual a Espanya.

La resta de guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura de 2021 són l’escriptor i pintor Narcís Comadira, l’editora Maria Carme Dalmau, el Dansàneu – Festival de Cultures del Pirineu, i l’artista electrònica Mónica Rikić.

Segons el CoNCA, en ells conflueixen “la transmissió de coneixement, el poder transformador de la cultura, el compromís territorial i una bona mostra del paper de la cultura com a bé essencial per al desenvolupament personal i col·lectiu”.